Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Ανεμοστρόβιλοι, κάτοικοι Ελλάδας: Μόνιμο και έντονο το φαινόμενο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια


Στη δίνη των ανεμοστρόβιλων βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με ειδικούς που την κατατάσσουν στις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται συχνότερα από τους ανεμοστρόβιλους. Επισημαίνεται μάλιστα ότι είναι πιθανό η ολοένα και συχνότερη εκδήλωση ανεμοστρόβιλων να συνδέεται με τις κλιματικές αλλαγές.

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η συχνότητα εκδήλωσης ανεμοστρόβιλων στην Ελλάδα είναι σχετικά μεγάλη συγκριτικά με τις κεντροευρωπαϊκές χώρες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μαζί με την Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία βρισκόμαστε στην ομάδα χωρών που εμφανίζει την υψηλότερη συχνότητα του φαινομένου», λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ Μιχάλης Σιούτας, διδάκτωρ Μετεωρολογίας και διευθυντής του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων που μελετά συστηματικά τους ανεμοστρόβιλους στην Ελλάδα πάνω από δέκα χρόνια. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στη χώρα μας περίπου το 60% των σιφώνων ξηράς- όπως ονομάζονται οι ανεμοστρόβιλοι που δημιουργούνται πάνω από έδαφος- είναι ισχυροί.



Τα πλέον πρόσφατα συμβάντα καταγράφηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου στην Ηλεία και στο Κορωπί, όπου τροχόσπιτο παρασύρθηκε σε έκθεση αυτοκινήτων, έπιπλα από μπαλκόνια βρέθηκαν στον δρόμο, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε στέγες και ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Από την καταστροφική μανία του ανεμοστρόβιλου που έπληξε την περιοχή Κωστομέρα Ηλείας επλήγησαν κατά κύριο λόγο ποιμνιοστάσια και αγροικίες. Μάλιστα, από τους θυελλώδεις ανέμους στα Ροδινά έπεσαν δεκάδες καμένα δέντρα κλείνοντας τις οδικές αρτηρίες.


Το «επίκεντρο»
«Στην Ελλάδα έχουμε το λεγόμενο “τρίγωνο των ανεμοστρόβιλων”, την περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι ισχυροί σιφώνες ξηράς από το 2000 έως σήμερα», λέει ο κ. Σιούτας, που παρουσιάζει αυτές τις ημέρες τα στοιχεία της μελέτης του για τους ανεμοστρόβιλους στην Ελλάδα σε ευρωπαϊκό συνέδριο για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Λάντσχουτ στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών, την τελευταία δεκαετία ανεμοστρόβιλοι ξηράς εκδηλώνονταν επί 13 ημέρες στην Ηλεία και τη Δυτική Αχαΐα, αναδεικνύοντας τη συγκεκριμένη περιοχή σε αυτή με την εντονότερη δραστηριότητα πανελλαδικά. «Η αυξημένη συχνότητα στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο εξηγείται από τα εντονότατα φαινόμενα αστάθειας που εκδηλώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση και την τοπογραφία, όπως οι μικροί λόφοι, οι απότομες πλαγιές και η γειτνίαση με τη θάλασσα. Για περίοδο 15 έως 20 ημερών κάθε χρόνο έχουμε στη χώρα εκδήλωση ισχυρών ανεμοστρόβιλων με την πλειονότητα να εντοπίζεται στις δυτικές παραλιακές περιοχές και στο Ιόνιο», σχολιάζει ο κ. Σιούτας. 



πηγή:www.tanea.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: