Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Γιατί τηλεφώνησαν στο 112

- το είδα στο stavros-marinis.blogspot.com



Γεωργία Ευσταθίου


Τον διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης «112» χρησιμοποίησαν σήμερα οι δράστες που τοποθέτησαν την βόμβα στο σπίτι του Μίμη Ανδρουλάκη, προκειμένου να ενημερώσουν τις αρμόδιες Αρχές ότι επρόκειτο να εκραγεί στις 14:00.

Οι δράστες -όπως εικάζεται η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»- κάλεσαν το 112 στις 13:40 και ειδοποίησαν για την ακριβή τοποθεσία και ώρα έκρηξης της βόμβας - χύτρας στην οδό Ελλήνων Πατριωτών 1 στον Βύρωνα.

Στην Ελλάδα, το 112 φαίνεται να είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν το γνωρίζει και από όσους το γνωρίζουν ελάχιστοι είναι αυτοί που το χρησιμοποιούν, αφού οι αριθμοί 100, 199, 166, ακόμη και ο αριθμός του ΙΚΑ, το 184, είναι οι πιο δημοφιλείς.

Το 112 μπορεί να το καλέσει κανείς από οποιοδήποτε σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, χωρίς χρέωση. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όταν πρόκειται για καρτοκινητό (ή για σύνδεση που έχει διακοπεί), ακόμη κι αν δεν έχει μονάδες μπορεί κάποιος να καλέσει το 112. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση που η συσκευή του τηλεφώνου είναι κλειδωμένη. Μπορεί, όμως, κάποιος να καλέσει το 112 από κινητό χωρίς να έχει εισαγάγει την κάρτα SIM; Κι όμως, μπορεί!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί μεν να εντοπιστεί η τοποθεσία από την οποία έγινε η κλήση -αφού οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες να δώσουν το στίγμα του πολίτη που «κινδυνεύει» στις αρμόδιες Αρχές- δεν μπορεί όμως να εντοπιστεί ο κάτοχος, αφού στο τηλέφωνο δεν υπάρχει η κάρτα SIM που ουσιαστικά είναι η «ταυτότητά» του. Δηλαδή, ακόμη κι αν έχουν τα στοιχεία ενός κατόχου καρτοκινητού, οι Αρχές δεν μπορούν να τον εντοπίσουν από τη στιγμή που δεν χρησιμοποιεί το «αποτύπωμά» του στη συγκεκριμένη κλήση.

Πόσοι όμως γνωρίζουν τον συγκεκριμένο αριθμό και πόσοι από αυτούς, τελικά, τον χρησιμοποιούν; Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat το 2008, μόνο το 22% των πολιτών της ΕΕ γνωρίζει ότι ο αριθμός κλήσης για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι το 112 -και μάλιστα σε οποιοδήποτε σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μόνο το 4% των Ελλήνων μπορεί να απαντήσει με σιγουριά στην ερώτηση «τι είναι ο αριθμός 112 και πώς μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε». Φαίνεται όμως πως υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, οι οποίοι γνωρίζουν καλά το 112 και το χρησιμοποιούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Οι ορειβάτες και οι άνθρωποι της θάλασσας δεν ξεχνούν ποτέ τον τριψήφιο αριθμό. Κάτι που αποδεικνύεται και από τα περιστατικά, τα οποία καλείται να προωθήσει το 112 της Ελλάδας στις αρμόδιες υπηρεσίες. Τα περισσότερα αφορούν σε ορειβάτες που χάθηκαν ή τραυματίστηκαν, και σε ψαράδες ή καπετάνιους που έχασαν τον προσανατολισμό τους ή αντιμετώπισαν άμεσο κίνδυνο στη θάλασσα.

Την τελευταία εβδομάδα εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως κάποιοι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε βάρκες ανοιχτά των Κυθήρων, κάλεσαν το 112 προκειμένου να ζητήσουν άμεση βοήθεια. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 7 - 8 μποφόρ και ο κίνδυνος πνιγμού ήταν μεγάλος. Τηλεφώνησαν, λοιπόν, στον αριθμό έκτακτης ανάγκης, και άμεσα κινητοποιήθηκαν σκάφη του Λιμενικού αλλά και ένα ελικόπτερο, το οποίο και τους εντόπισε στα ανοιχτά της περιοχής του Αβλέμονα, στα Κύθηρα. Προφανώς, οι λαθρέμποροι τους είχαν ενημερώσει για το 112 σε περίπτωση που υπάρξει έκτακτη ανάγκη.

Οι χώρες με τους καλύτερα ενημερωμένους πολίτες είναι η Πολωνία, η Λιθουανία και η Τσεχία. Αντίθετα, στη Μάλτα το γνωρίζει το 11% των πολιτών, στην Ιταλία και στην Αγγλία το 6% των πολιτών ενώ στη Ελλάδα μόνο το 4%! Πόσοι από τους γνωρίζοντες έχουν χρησιμοποιήσει το 112; Μόνο ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους, από όσους ξέρουν τον αριθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: