Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Εκτός νομοσχεδίου για τα καμένα περί τα 200.000 αυθαίρετα

- από το tvxs.gr

Η ρύθμιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία των καμένων περιοχών, το οποίο εγκρίθηκε ήδη από το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή για επεξεργασία από την αρμόδια επιτροπή, αφορά μονάχα νέα πρωτόκολλα για αυθαίρετα που θα χτιστούν ή έχουν χτιστεί, παρέχοντας αμνηστία σε περίπου 200.000 αυθαίρετα σε δάση και δασικές εκτάσεις.
Η διάταξη που είχε περιληφθεί στο αρχικό σχέδιο της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πράσινης Ανάπτυξης, Τίνας Μπιρμπίλη, προέβλεπε ρητά την κατάργηση της επίμαχης διάταξης (παράγραφος 15, άρθρο 21) του νόμου του 2003 για το σύνολο των αυθαιρεσιών σε δάση, χωρίς να διαχωρίζει παλιά και καινούργια πρωτόκολλα.

Στο τελικό σχέδιο νόμου, όμως, η σχετική διάταξη επαναδιατυπώθηκε και περιλαμβάνεται πλέον στο άρθρο 8 (παράγραφος 2). Διευκρινίζονται τα ισχύοντα σε σχέση με την επίμαχη παράγραφο 15 του άρθρου 21 του δασοκτόνου νόμου Δρυ (νόμος 3208/2003), με την οποία έχει αναστολή στη βεβαίωση, εκτέλεση και είσπραξη των προστίμων για αυθαιρεσίες και καταπατήσεις δασών μέχρι την κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η αναστολή δεν εφαρμόζεται για όσα πρωτόκολλα «εκδίδονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου», δηλαδή από τη δημοσίευση του νομοσχεδίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Έτσι, στην ουσία παρέχεται αμνηστία στις παλιότερες παρανομίες που είχαν εντοπιστεί από τα δασαρχεία, τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες.

Τα αυθαίρετα που έχουν ήδη χτιστεί σε δάση και δασικές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα ανέρχονται σε 200.000, από τα οποία περίπου οι 30.000 βρίσκονται στην Ανατολική Αττική. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο και τις διαβεβαιώσεις της κ. Μπιρμπίλη, εξαιρούνται από την αμνηστία τα αυθαίρετα της Αν. Αττικής, οι δασικοί χάρτες της οποίας θα ολοκληρωθούν σε ένα εξάμηνο.



Συνολική κατάργηση του νόμου 3208/2003 ζητά ο ΣΥΝ
Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, Β. Αποστόλου, με δηλώσεις του επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει θετικές διατάξεις, αλλά ζητάει την συνολική κατάργηση του νόμου 3208/2003. Ο κ. Αποστόλου τονίζει επιπλέον ότι δεν απαντά στο μοναδικό ζητούμενο, που είναι η απόλυτη προστασία του δασικού οικοσυστήματος της Αττικής, με την επαναφορά σε δασική βλάστηση όσων εκτάσεων την έχουν χάσει. Θεωρεί δε ότι οι περισσότερες διατάξεις του νομοσχεδίου είναι αστυνομικού χαρακτήρα και αποσκοπούν στην πρόληψη των χειρότερων μέσα από την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: