Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΟΣΟΧΗ στα ΑΧΛΑΔΙΑ Τουρκίας – το AMITRAZ καραδοκεί … !!Συνολικά 19 τόνοι αχλαδιών προέλευσης Τουρκίας σε δείγματα των οποίων εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα του φυτοφαρμάκου amitraz, κυκλοφόρησαν και στην ελληνική αγορά. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα τα ακατάλληλα προς κατανάλωση φρούτα εντοπίστηκαν και στην αγορά της Γερμανίας, όπου διατάχθηκε η ανάκλησή τους.

Μετά από τις πρόσφατες οδηγίες της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνας Μπατζελή για τη διενέργεια εντατικών ελέγχων σε φορτία αχλαδιών από τη Τουρκία,  διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία «Λιμπαντζής Α.Ε.» εισήγαγε 19 τόνους αχλάδια, εκ των οποίων 8 τόνοι βρίσκονται ακόμη στα ψυγεία του εισαγωγέα και 11 τόνοι διατέθηκαν ήδη στη αγορά.


Σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνεται ότι οι 8 τόνοι δεσμεύτηκαν άμεσα και λήφθηκε σχετικό δείγμα, το οποίο εστάλη για κατεπείγουσα ανάλυση στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Όπως έγινε γνωστό, στις 12-11-2009, υπήρχε θετική ένδειξη για υπολείμματα του φυτοφαρμάκου amitraz, σε επίπεδα υψηλότερα του επιτρεπτού, ενώ οι εργαστηριακές αναλύσεις συνεχίζονται και αναμένονται σύντομα τα ακριβή αποτελέσματα.    
«Ενεργήσαμε άμεσα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και εντατικοί με στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τη ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και τον επαγγελματισμό των Ελλήνων παραγωγών που θα πρέπει να επιβραβεύεται και από τις προτιμήσεις των καταναλωτών» δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή. 

Με σκοπό τη προστασία της δημόσιας υγείας και σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό της ΕΕ (ΕΚ-882-2004), η αρμόδια διεύθυνση φυτοπροστασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,κάλεσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά να διερευνήσει άμεσα τα σημεία διάθεσης και να προχωρήσει στη δέσμευση των 11 τόνων τουρκικών αχλαδιών που βρίσκονται στη αγορά.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: