Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Συνάντηση Πατριάρχη Βαρθολομαίου με Ομπάμα στο Λευκό Οίκο


Την ικανοποίησή του για τη συζήτηση που είχε χθές με τον πρόεδρο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο,  εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την έξοδό του από την ημίωρη συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Ομπάμα τον διαβεβαίωσε πως όταν θα συναντηθεί στις 7 Δεκεμβρίου με τον Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει στον Τούρκο πρωθυπουργό την ανάγκη σεβασμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θα του ζητήσει να επιτραπεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
«Έγινε λόγος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα δικά μας προβλήματα του Πατριαρχείου. Οπως γνωρίζετε κατά την επίσκεψή του στη Τουρκία έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και είπε ότι δεν θα παύσει να ομιλεί γι΄ αυτά τα θέματα τα οποία γι΄ αυτόν είναι θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα οποία ενδιαφέρεται για όλο τον κόσμο.


«Ο πρόεδρος Ομπάμα υποδέχθηκε με θέρμη τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον Λευκό Οίκο», τονίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την 35λεπτη συνάντηση. Επισημαίνει ακόμη ότι «ο πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξή μας στην αποστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενός ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς, και στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Άδραξε επίσης την ευκαιρία για να επαναλάβει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, και να συγχαρεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το έργο που επιτελεί σε ό,τι αφορά τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: