Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Συγγνώμη από τον Αυστραλό Πρωθυπουργό στα παιδιά που μεταφέρθηκαν από τη Βρετανία στις αποικίες!


Συγγνώμη στα παιδιά που μεταφέρθηκαν
από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Αυστραλία (AP)

 

ΚΑΜΠΕΡΑ, Αυστραλία - Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Kevin Rudd ανακοίνωσε μία ιστορική συγγνώμη τη Δευτέρα προς τα χιλιάδες φτωχά παιδιά από τη Βρετανία που μεταφέρθηκαν στην Αυστραλία με την υπόσχεση μίας καλύτερης ζωής. Όμως η κυβέρνησή του ματαίωσε την πληρωμή αποζημίωσης για την κακομεταχείριση και αμέλησε τα τόσα που υπέφεραν.
Η Βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι 150.000 παιδιά από τη Βρετανία μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό μεταξύ του 1618 και του 1967, με τα περισσότερα από τα τέλη του 19ου αιώνα και μετά. Μετά το 1920, τα περισσότερα παιδιά μεταφέρθηκαν στην Αυστραλία μέσω κυβερνητικών προγραμμάτων, θρησκευτικών ομάδων και φιλανθρωπικών οργανώσεων για παιδιά.
Τα προγράμματα, τα οποία σταμάτησαν πριν 40 χρόνια, είχαν ως σκοπό να παρέχουν στα παιδιά μία νέα αρχή στη ζωή τους, αλλά και στην Αυτοκρατορία στρατιές γεροδεμένων λευκών εργατών. Όμως, πολλά από αυτά τα παιδιά κατέληξαν σε ιδρύματα όπου κακοποιήθηκαν σωματικά και σεξουαλικά, ή εστάλησαν σε αγροκτήματα για γεωργικές εργασίες.
Στην τελετή που διεξήχθη στην αυστραλιανή πρωτεύουσα Καμπέρα και παρακολούθησαν πολλά από αυτά τα πρώην παιδιά μέσα στα δάκρυα, ο Rudd απολογήθηκε για το ρόλο της χώρας του στη μετανάστευση αυτή και απεύθυνε ειλικρινή συλλυπητήρια στους 7.000 επιζήσαντες του προγράμματος που ζουν αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία.
Η συνέχεια του άρθρου (στα αγγλικά) βρίσκεται εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: