Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Επιλογή του Προέδρου της Ε.Ε. χωρίς Υποψήφιους και χωρίς Εκλογές


Αυτοί που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι οι πιθανότεροι υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το γεγονός αυτής της ίδιας της εκλογής θα έπρεπε να είναι βαρυσήμαντο για όλη την Ευρώπη. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκτήσει τον πρώτο της Πρόεδρο, δηλαδή μία προσωπικότητα που θα μπορούσε να αφήσει το ανεξίτηλο σημάδι της στην Ευρώπη, να μείνει στην Ιστορία και να αποτυπωθεί πάνω σε χαρτονομίσματα, όπως ακριβώς συνέβη με τον Τζωτζ Ουάσινγκτων στις ΗΠΑ.

Όμως κανείς δε φαίνεται να γνωρίζει για το γεγονός ούτε στο Παρίσι, ούτε στην Αθήνα, ούτε στο Ελσίνκι. Οι Ευρωπαίοι δείχνουν απαθείς στην ιδέα του ότι θα αποκτήσουν τον πρώτο Πρόεδρο της Ε.Ε., ίσως εν μέρει γιατί δεν έχουν δικαίωμα λόγου στην εκλογή του. Αντί, λοιπόν, να γίνει μία πανευρωπαϊκή ψηφοφορία, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα μαζευτούν και θα επιλέξουν αυτοί αντί ημών, πίσω από κλειστές πόρτες και μέσα σε μία δίνη από φήμες, κουτσομπολιά και ίντριγκες - γεγονός που μοιάζει περισσότερο με τη σύγκλιση του παπικού κονκλάβιου, παρά με τη διαδικασία επιλογής του επικεφαλής της μεγαλύτερης Ένωσης Δημοκρατιών στον κόσμο.


Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η Ε.Ε. θα γνωρίζει τον Πρόεδρό της μετά τη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. (Με τις συνθήκες αυτές δε θα μας φαινόταν περίεργο αν ξαφνικά βλέπαμε λευκό καπνό να ανεμίζει πάνω από το κτίριο Justus Lipsius μετά την οριστική επιλογή - σ.σ. έθιμο που εφαρμόζεται στο Βατικανό μετά την εκλογή του νέου Πάπα).


Η συνέχεια (στα αγγλικά) στο ΤΙΜΕ.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: