Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Ο «μεταβατικός» προϋπολογισμός

- το είδα στο goreport.blogspot.com


Μείωση καταναλωτικών και εξοπλιστικών δαπανών του Δημοσίου αλλά και επιχορηγήσεων φορέων, αύξηση πόρων κατά ένα δισ. ευρώ στην Παιδεία, πιστώσεις για πρσλήψεις 3.000 στο ΕΣΥ, προβλέπι μεταξύ άλλων ο προϋπολογισμός του 2010. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα από το 12,7% το 2009, στο 9,4% το 2010 και αυτό θα γίνει από την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών.
Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2010 αποβλέπει στην ανάταξη της οικονομίας, στην υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, στη στρατηγική ανάπτυξης, στην αναδιανομή του εισοδήματος και στην ενίσχυση της διαφάνειας, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι είναι μεγάλη του τιμή που παρουσιάζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών και ενώ τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα έχουν διογκωθεί. Ξεκινάμε, πρόσθεσε, ένα πολυετές πρόγραμμα στήριξης της ανταγωνιστικότητας, της οικονομίας, ανάκτησης του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του προσχεδίου του προϋπολογισμού, είπε ότι είναι ένας μεταβατικός προϋπολογισμός, που συντάχθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και σε συνεργασία με όλους τους υπουργούς. Υλοποιεί, πρόσθεσε, τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και πρόκειται για το πρώτο σοβαρό νοικοκύρεμα των Οικονομικών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης στο εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με μείωση του ΑΕΠ και μείωση των εξαγωγών.
Με το νέο προϋπολογισμό υπογράμμισε, μειώνονται οι καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου και οι επιχορηγήσεις φορέων, καταργείται η απόσυρση, και μειώνονται οι εξοπλιστικές δαπάνες.
Παράλληλα, όμως, ενισχύονται οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, αυξάνονται οι πόροι για την Παιδεία κατά 1 δισεκ. ευρώ, προβλέπονται οι πιστώσεις για την πρόσληψη 3.000 στο ΕΣΥ, αυξάνονται τα επιδόματα ανεργίας, κλπ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε επίσης στον κεντρικό δημοσιονομικό στόχο, ο οποίος είναι να μειωθεί το έλλειμμα από το 12,7% το 2009, στο 9,4% το 2010. Η μείωση του ελλείμματος θα προέλθει από την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών.
Η αύξηση των εσόδων θα προέλθει από την ενεργοποίηση των μηχανισμών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα και τα ποτά και την εφαρμογή δικαιότερου φορολογικού συστήματος.
Η μείωση των δαπανών θα προέλθει από τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και των καταναλωτικών δαπανών στο δημόσιο.
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι το δημόσιο χρέος φθάνει τα 300 δισ. ευρώ και ότι μόνο το 2009 αυξήθηκε κατά 40 δισ. ευρώ.
(Πηγή: ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: