Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Ο Παπανδρέου απάντησε στην επιστολή του Ερντογάν. Σε αυστηρό ύφος και αδιαπραγμάτευτος. Απορρίπτει διάλογο εφ΄ όλης της ύλης.

- το είδα στο tolimeri.blogspot.com

Απορρίπτει διάλογο εφ΄ όλης της ύλης για τα θέματα του Αιγαίου ο κ. Γ. Παπανδρέου, στην απαντητική επιστολή του προς τον κ. Ερντογάν, ενώ κάνει σαφές ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να προσφύγει εάν συμφωνεί και η Τουρκία- στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.
 
Επίσης, στην ίδια επιστολή που αναμένεται να σταλεί στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, ο κ. Παπανδρέου κάνει σαφές στον κ. Ερντογάν ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπενθυμίζει ότι το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη δεν είναι διμερές αλλά εσωτερικό θέμα της Ελλάδας και δεν μπορεί να μπαίνει στη λογική της αμοιβαιότητας με τα δικαιώματα του Πατριαρχείου.
Σημειώνεται ότι η τουρκική πλευρά σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ των τελευταίων εβδομάδων εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου θα εξεταστεί η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ζητεί διάλογο εφ΄ όλης της ύλης με την Αθηνά για τα θέματα του Αιγαίου, αλλά και τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης (των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων) για το Κυπριακό.
Τελικές αποφάσεις. Αθήνα και Λευκωσία αναμένεται να καταλήξουν τις επόμενες μέρες στις τελικές αποφάσεις για τη γραμμή που θα ακολουθήσουν στη Σύνοδο Κορυφής (11-12 Δεκεμβρίου) απέναντι στην Τουρκία.
πηγή


ΣΧΟΛΙΟ ΛΗΜΕΡΙ: Με καθυστέρηση ενός μήνα περίπου απαντά ο Πρωθυπουργός στην από 30 Οκτωβρίου επιστολή Ερντογάν. Αν και το περιεχόμενο της επιστολής Ερντογάν δεν δημοσιεύθηκε, η "απάντηση" Παπανδρέου μας ξεκαθαρίζει το περιεχόμενο της. Το ουσιαστικό είναι ότι η "γραμμή" της Ελλάδας είναι σταθερή και δεν αφήνει κανέναν περιθώριο διαπραγμάτευσης επί εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η "απάντηση" Παπανδρέου προς Ερντογάν πέραν της ικανοποίησης του λαϊκού αισθήματος για τα Εθνικά Θέματα είναι και μια πράξη που συντελεί στην αποδόμηση του "μειοδοτικού προφίλ" που έχουν κολλήσει οι πολιτικοί αντίπαλοι στον Πρωθυπουργό.
"ΜΕ ΕΝΑ ΣΜΠΑΡΟ ΔΥΟ ΤΡΥΓΟΝΙΑ"


Δεν υπάρχουν σχόλια: