Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Τα στέκια των πολιτικών μας

- το είδα στο www.kourdistoportocali.com

Από τη Μαρίλη Μαργωμένου (Καθημερινή)

Ο ταβερνιάρης στη Λεωφόρο Μαραθώνος δεν περνάει τις καλύτερες μέρες του. Οχι μόνο ήρθε ο χειμώνας και η ταβέρνα του, ο «Βασίλης», φυτοζωεί, αλλά έπεσε και η Ν.Δ. απ’ την εξουσία. Ο Κ. Καραμανλής δεν θα δίνει πια αίγλη πρωθυπουργική στο κοκορετσάκι ταψιού ούτε τα σερβίτσια θα στρωθούν ξανά για τους γαλάζιους βουλευτές. Τουλάχιστον, ο δυστυχής ταβερνιάρης έχει συμπαραστάτες στον πόνο του. Γιατί όλοι οι ψήστες και οι εστιάτορες στην ακτογραμμή Ραφήνα - Νέα Μάκρη είναι απαρηγόρητοι. Οι σουβλατζήδες στην πλατεία της Ραφήνας, όπου σταματούσε η πρωθυπουργική πομπή για να πάρει ο πρόεδρος «τυλιχτά με απ’ όλα», συναγωνίζονται σε θλίψη τον Κλέαρχο, τον ταβερνιάρη της «Τράτας» που δεν θα λάβει ξανά πρωθυπουργική παραγγελία για «δύο φαγκράκια περιποιημένα». 


Και ο ιδιοκτήτης της «Αμμουδιάς» στη Ραφήνα πάντα θα θυμάται τη μέρα που πέρασε το κατώφλι του ο Ζισκαρ ντ’ Εστέν. Ο Γάλλος πρόεδρος πρώτα έκατσε αδιαμαρτύρητα στην πλαστική καρέκλα και ύστερα είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει το στρατηγικό σχέδιο του Ελληνα πρωθυπουργού για το άδειασμα του πιάτου: ο κ. Καραμανλής με το πιρούνι στο ένα χέρι να καρφώνει τον στόχο και με το άλλο να χειρίζεται το ψωμί - σκούπα ώστε καμιά μπουκιά να μην ξεφύγει.

Αλλά όλα αυτά πέρασαν. Κι έτσι, στους «Ορίζοντες» του Λυκαβηττού οι γραμμές είναι θολές: ο πρωθυπουργός δεν τρώει πια εδώ.
Κι ενώ τα γαλάζια γαστρονομικά κάστρα θρηνούν, τα σοσιαλιστικά στέκια ανεμίζουν πράσινες σημαίες. 


Αν το «18» επί της Σουηδίας αποκαθηλώθηκε, θα μείνει πάντα στην καρδιά του Άρη Σπηλιωτόπουλου, αφού στις πολυθρόνες του έζησε την ευτυχία στο πλευρό του Κ. Καραμανλή, του πιστού πρωθυπουργού - πελάτη της κολωνακιώτικης μπάρας. Βλέπετε, απ’ όταν έγινε αρχηγός της Ν.Δ. ο Κ. Καραμανλής, τα νυχτοπερπατήματα στη Χάρητος κόπηκαν και τη θέση τους πήραν γεύματα σε στέκια ξεχασμένα από τον χρόνο, σαν το γαλλικό Prounier της Υψηλάντου: βαριά βιτρό στα παράθυρα και λάμπες επόκ να φωτίζουν τα βατραχοπόδαρα στο τραπέζι...

Ούτε καν στο Meat Square της Ηροδότου δεν πήγαινε ο Κ. Καραμανλής, κι ας στρατοπέδευε εκεί όλη η αφρόκρεμα της Ρηγίλλης. Βέβαια, τώρα πλέον, το προνομιακό τραπεζάκι της γωνίας δεν θα το’χει ούτε ο Π. Παυλόπουλος ούτε ο Γ. Παπαθανασιου ούτε ο Λ. Ζαγορίτης που μασουλούσαν ευτυχισμένοι τα black angus rib eye τους.


Μόνο ο Β. Βενιζέλος δικαιούται να απολαμβάνει στη ζηλευτή γωνία το medium ψημένο φιλετάκι του. Αντιστοίχως, στην πλατεία Κολωνακίου η «Βιβλιοθήκη» ήδη λούζεται στο φως της εξουσίας. Το στέκι των πασόκων άνευ ζιβάγκο (στην εγκυκλοπαίδεια του σοσιαλισμού το σχετικό λήμμα τιτλοφορείται «Αν. Λοβέρδος») υποσκέλισε το γαλάζιο JK και το Top’s όπου συνεδρίαζε αργά το βράδυ το κράτος της δεξιάς.


Πιο κάτω, το Balthazar της οδού Τσόχα αρχίζει να μοιάζει με τον πύργο των καταιγίδων. Οι γαλάζιοι θαμώνες φυλλορρόησαν, με τα γαλόνια σκισμένα από την εκλογική μάχη. Και όμως, ένα μήνα πριν ο Α. Σπηλιωτόπουλος καθόταν στο ένα τραπεζάκι, ο Β. Μεϊμαράκης στο απέναντι, ο Π. Παναγιωτόπουλος έκοβε βόλτες στην αυλή, ο Μ. Βαρβιτσιώτης απλωνόταν στην μπάρα…


Αλλά τη νύχτα των εκλογών, μαζί με τον χάρτη της Ελλάδας, βάφτηκαν πράσινα και τα «in» στέκια. Οπως το «Big Apple» της Σκουφά που καιρό τώρα καλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να περάσει την πύλη του. Στο κάλεσμα για «χυμό και ελαφρύ lunch» τον ακολουθούν τα μέλη της νέας πασοκικής τριάδας: Αθανασάκης - Γερουλάνος - Ραγκούσης. Οταν όμως πέφτει η νύχτα, ο κ. Ραγκούσης αγκαζάρει τον κ. Παπακωνσταντίνου στον δρόμο προς το παλαιό στέκι των κουλτουριάρηδων, το «Εν Δελφοίς». Η εμφάνισή τους αποτελεί τον καλύτερο χρησμό για τα γκαρσόνια. Η παράδοση που έχουν και οι δυο στο χαρτζιλίκι είναι εξαιρετικός οιωνός για την εξέλιξη της βραδιάς…

Αλλά, ως γνωστόν, ο κ. Παπανδρέου δεν πάει σε τέτοια μέρη. Του πρωθυπουργού του αρέσει το Furin Kazan. Οχι, δεν παίζει τον ρόλο του Τοσίρο Μιφούνε στο γιαπωνέζικο πολεμικό δράμα ο κ. Παπανδρέου. Απλά, πάει στο εστιατόριο Furin Kazan στο Σύνταγμα και απολαμβάνει γεύμα με σούσι - «σουσιαλιστικό», όπως λένε οι γαλάζιες γλώσσες που τσιμπολογούν nigiri παραδίπλα. Πάντως, ο Ιάπων ιδιοκτήτης δεν δείχνει διάθεση να γιορτάσει επειδή με λίγη τεμπούρα και μια μερίδα μάκι ξελόγιασε τον κ. Παπανδρέου. Αυτός ως πρωθυπουργό αναγνωρίζει μονάχα τον Ιάπωνα ομόλογό του, Γιούκο Χοτογιάμα.


Κι έτσι, εκείνοι που πανηγυρίζουν είναι οι ταβερνιάρηδες των βορείων προαστίων. Τώρα δικαιώνεται η «Σμαράγδα», η ψαροταβέρνα της Πεύκης που έστελνε delivery τσιπούρες στο Καστρί όταν ο κ. Παπανδρέου κλινήρης αναρωτιόταν μήπως η αλυσίδα του ποδηλάτου του είναι πράκτορας της Ν.Δ. Η σεφ στο Cookounari της Ν. Ερυθραίας ήδη στρώνει εορταστικά τη ροτόντα όπου σερβίρει τις μυστικές της συνταγές.


Και στην «Καλή Παρέα», το αγαπημένο μαγαζί του νέου πρωθυπουργού, δεν αποκλείεται να στήσουν τα γκαρσόνια τιμητικό άγημα προτού σερβίρουν αλανιάρικα ψαράκια στο δείπνο της εξουσίας. Γιατί η πράσινη τετραετία μόλις ξεκίνησε και οι εστιάτορες το ξέρουν καλά: το παλαιό «ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε» ισχύει μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αν έχετε αμφιβολία, μια βόλτα ώς τον «Λεωνίδα» της Βαρυμπόμπης ή ώς το «Περιβόλι τ’ Ουρανού» στην Πλάκα αρκεί για να τη διαλύσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: