Ανοίγει και το θέμα της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης μετά τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημοσιονομική εξυγίανση. Οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, κ.κ Γ.Παπακωνσταντίνου και Α.Λοβέρδος, ανακοίνωσαν εχθές ότι ξεκινούν οι διαδικασίες μεταρρύθμισης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης οι οποίες προβλέπεται να παράγουν ένα νέο νομοσχέδιο έως τα Χριστούγεννα.
Φαίνεται ότι η εσπευσμένη ανακίνηση του Ασφαλιστικού στοχεύει στο να επιτευχθεί η 4ετής παράταση από την Κομισιόν για τον περιορισμό του ελλείμματος κάτω από 3%. Μάλιστα, σύμφωνα με την Κομισιόν, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την μείωση του ελλείμματος και άμεσα διαρθρωτικά μέτρα, το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 884% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Επίσης, το Διεθνές Ταμείο Εργασίας είχε εκπονήσει μελέτες που έδειχναν ότι μόνο το συνταξιοδοτικό του Δημοσίου θα φτάσει τα 5,75 δις ευρώ έλλειμμα την περίοδο 2012-2015.
Η κυβέρνηση βρίσκεται δέσμια προηγούμενων προγραμματικών δεσμεύσεών της στη Βουλή με τις οποίες διατεινόταν ότι δεν θα παρέμβει σε κάποιες πτυχές του Ασφαλιστικού όπως τα όρια ηλικίας, θέμα το οποίο ρυθμίζεται και από τον νόμο 3655 του 2008 («Νόμος Πετραλιά»), και το ύψος των συντάξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημεία που θα εξετασθούν για την σύνταξη του νέου νομοσχεδίου είναι τα όρια ηλικίας, το ύψος συντάξεων, το ύψος εισφορών, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, οι δαπάνες υγείας, η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η διαδοχική ασφάλιση, οι ενοποιήσεις Ταμείων και παροχών και η αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας.
Αναπόφευκτη φαίνεται η αύξηση των ορίων ηλικίας. Η Κομισιόν θέτει ως κατώτερο ηλικιακό όριο για όλους τα 65 έτη. Επίσης, μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η Κομισιόν επιτάσσει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων από 5 έως 17 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Θα εξετασθεί η μετάβαση από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Ενώ ως τώρα οι συντάξεις πληρώνονται από τις εισφορές των εργαζομένων από εδώ και πέρα η σύνταξη θα καταβάλλεται από τον ατομικό κουμπαρά του κάθε εργαζομένου, ανάλογα με τα ποσά που ο καθένας έχει καταβάλλει. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ύψος των συντάξεων θα μειωθεί δραστικά αφού δεν θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα καλύτερα μισθολογικά χρόνια εργασίας όπως ισχύει τώρα τουλάχιστον για το ΙΚΑ.
Επίσης, κατ’ακολουθία του κεφαλαιοποιητικού συστήματος ενδέχεται κατάργηση του κατώτατων ορίων πρόνοιας εφόσον όσοι θα έχουν λίγα ένσημα δεν θα δικαιούνται την βασική σύνταξη.
Όσον αφορά τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, θα εξετασθεί καθιέρωση νέας Λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), η οποία θα αποκλείει χιλιάδες εργαζομένους από το καθεστώς αυτό. Και θα ισχύσει από 1/1/2010.
Η ενοποίηση των κλάδων υγείας έχει ήδη εξαγγελθεί. Αυτό σημαίνει θα καταργηθούν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων σε Ταμεία όπως ΔΕΚΟ, τραπεζών και δημοσιογράφων.
Τέλος, την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματισθεί συνάντηση του υπουργό Οικονομικών με τη ΓΣΕΕ και την Πέμπτη με τον ΣΕΒ. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η αποστολή επιστολής προς τους κοινωνικούς εταίρους με την οποία θα τους καλεί να προσέλθουν σε διάλογο.
Πηγές:Ελεύθερος Τύπος, Ελευθεροτυπία, Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου