Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Δικαστική νίκη της ΕΚΠΟΙΖΩ σε βάρος Τράπεζας

- το είδα στο freskoprama.blogspot.com

Δικαστική νίκη πέτυχε η ΕΚΠΟΙΖΩ σε βάρος της Τράπεζας Πειραιώς, ύστερα από αγωγή που είχε ασκήσει εναντίον της, για προμήθειες και όρους που υπήρχαν σε δανειακές συμβάσεις.

Με την υπ’αριθμ. 2123/2009 του Αρείου Πάγου κρίνεται καταρχήν καταχρηστικός ο όρος που επιβάλλει στον καταναλωτή επιβάρυνση 1,40 ευρώ όταν καταθέτει χρήματα στον καταθετικό λογαριασμό ενός τρίτου. Καταχρηστικός κρίνεται επίσης ο όρος που προβλέπει ότι στην περίπτωση που οι κινήσεις ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου είναι περισσότερες από τέσσερις το μήνα ο κάτοχος του λογαριασμού να επιβαρύνεται με 0,80 ευρώ για κάθε επιπλέον κίνηση.

 

Καταχρηστικός κρίνεται επίσης ο όρος που προβλέπει για την περίπτωση του στεγαστικού δανείου που χρησιμοποιείται για κατασκευή ή ανέγερση κατοικίας, ότι το δάνειο κατατίθεται σε δεσμευμένο λογαριασμό και, ενώ ο δανειολήπτης το αναλαμβάνει τμηματικά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, επιβαρύνεται με τους τόκους του δανείου από την ημέρα που κατατίθεται το ποσόν στον δεσμευμένο λογαριασμό.  Το αποτέλεσμα είναι ο δανειολήπτης να πληρώνει αδικαιολόγητα τόκους για κεφάλαια του δανείου τα οποία στην πραγματικότητα δεν είχαν περιέλθει σε αυτόν.
Οι πρακτικές αυτές ακολουθούνται από όλες τις Τράπεζες και μόνο με μία νομοθετική ρύθμιση θα έμπαινε ένα τέλος.
 

Υποτίθεται βέβαια ότι οι καταναλωτές, μετά από αυτήν την απόφαση του Αρείου Πάγου μπορούν να αναζητήσουν τα χρήματα που έχουν καταβάλει, όμως πρακτικά κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς πρόκειται για ποσά που δεν καλύπτουν τα δικαστικά έξοδα στα οποία πρέπει να υποβληθεί.

ΑΠΟ : NEWSBLOG

Δεν υπάρχουν σχόλια: