Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Κλίμα: "Εφικτή η συμφωνία"



Μία συμφωνία η οποία θα αποτελέσει τη βάση μίας νομικά δεσμευτικής συνθήκης για το κλίμα είναι "μέσα στις δυνατότητές μας", δήλωσε την Παρασκευή (χθες) ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν, δέκα ημέρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.
"Ο κοινός μας σκοπός είναι να επιτύχουμε μία στέρεα θεμελίωση για μία νομικά δεσμευτική συνθήκη για το κλίμα το νωρίτερο το 2010", δήλωσε ο Μπαν απευθυνόμενος στους ηγέτες της Κοινοπολιτείας στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
"Κάθε εβδομάδα φέρνει νέες δεσμεύσεις και υποσχέσεις - τόσο από βιομηχανικές χώρες όσο και από αναδυόμενες οικονομίες και αναπτυσσόμενες χώρες", πρόσθεσε.
"Μία συμφωνία είναι μέσα στις δυνατότητές μας", είπε ο Μπαν. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρότεινε την Παρασκευή στο Πορτ-οφ-Σπέιν όπως οι πλούσιες χώρες αναλάβουν "μία πρώτη οικονομική δέσμευση" για παροχή 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων (6,6 εκατομμύρια ευρώ) στις πιο ευάλωτες χώρες προκειμένου να τις βοηθήσουν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.


Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές, κεκλεισμένων των θυρών, στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας που διεξάγεται στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο, ένα μεγάλο μέρος της οποίας είναι αφιερωμένο στην κλιματική αλλαγή, δέκα ημέρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη (7-18 Δεκεμβρίου).
Είναι η πρώτη φορά που ένας Γάλλος πρόεδρος προσκαλείται στη σύνοδο κορυφής αυτής της συνέλευσης, η οποία αποτελείται από 53 χώρες, κυρίως πρώην αποικίες της πρώην βρετανικής αυτοκρατορίας.

"Η συμφωνία της Κοπεγχάγης πρέπει να είναι ακριβής. Πρέπει να προνοεί συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να βοηθηθούν οι πιο φτωχές και ευάλωτες χώρες", είπε ο Σαρκοζί.
"Γι΄ αυτό, θα πρέπει να αναλάβουμε στην Κοπεγχάγη μία πρώτη οικονομική δέσμευση για παροχή 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για το 2010, το 2011 και το 2012", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, "θα πρέπει επίσης να εγκριθεί η σύσταση ενός φιλόδοξου μηχανισμού ο οποίος θα εξασφαλίζει τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες μετά το 2012".
Ο Σαρκοζί σκοπεύει να υποβάλει την πρόταση αυτή στην Κοπεγχάγη, όπου θα μεταβεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

Πηγή: www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: