Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2009

Διατηρεί τα μέτρα στήριξης της οικονομίας η G20

- το είδα στο tvxs.gr

Τη διατήρηση των μέτρων υποστήριξης της οικονομίας, όσο δεν εξασφαλίζεται η παγκόσμια ανάκαμψη αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G20 που συνεδρίασαν στο Σεντ Άντριους της Σκοτίας. Ακόμα, όρισαν ένα χρονοδιάγραμμα για την αμοιβαία επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν στις χώρες τους.
«Οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες βελτιώνονται ύστερα από τα συντονισμένα μας μέτρα κατά της κρίσης», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, αλλά προστίθεται ότι η ανάκαμψη είναι αβέβαιη και εξακολουθεί να εξαρτάται από τις πολιτικές υποστήριξης, ενώ το υψηλό επίπεδο ανεργίας παραμένει μια μείζονα ανησυχία.


Οι υπουργοί της G20 αποφάσισαν να ορίσουν τον Ιανουάριο την ημερομηνία της προσεχούς συνεδρίασής τους. Σε αυτή την ημερομηνία θα πρέπει να έχουν ρυθμίσει το δικό τους πλαίσιο εργασίας στο θέμα της οικονομίας πριν από μια πρώτη συλλογική αξιολόγηση, με τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία ορίστηκε τον Απρίλιο. Κατόπιν, θα πρέπει «να έχουν αναπτύξει ένα σύνολο επιλογών όσον αφορά την οικονομική πολιτική», τις οποίες θα παρουσιάσουν στην προσεχή σύνοδο κορυφής της G20 στον Καναδά, τον Ιούνιο του 2010.
Νέες συστάσεις και μια νέα αμοιβαία αξιολόγηση θα γίνουν το Νοέμβριο, με την ευκαιρία μιας δεύτερης συνόδου κορυφής στη Νότια Κορέα. Οι πλούσιες χώρες και οι αναδυόμενες οικονομίες της G20 είχαν αποφασίσει στη σύνοδό τους, τέλη Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και μάλιστα να δεχτούν το δικαίωμα επιτήρησης από τους εταίρους τους για τον τρόπο με τον οποίο διευθύνουν την οικονομία τους. Στη σύνοδο αυτή ανατέθηκε στο ΔΝΤ να παρακολουθεί τις ανισότητες και να προχωρεί σε συστάσεις οικονομικής πολιτικής στις χώρες που θα πρέπει να λάβουν διορθωτικά μέτρα, χωρίς όμως να έχει καθοριστεί ακριβώς το μέγεθος των εξουσιών του.


Ωστόσο, κάποιες αναδυόμενες οικονομίες στη Ασία και στη Λατινική Αμερική δείχνουν απρόθυμες όσον αφορά την εμπλοκή του ΔΝΤ στις οικονομικές τους υποθέσεις, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη G20. Το ΔΝΤ άφησε κακές αναμνήσεις στην Ινδονησία ή στην Αργεντινή, όταν οι χώρες αυτές βίωναν διάφορες κρίσεις.


Ακόμα, σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών τάχθηκαν υπέρ μιας «φιλόδοξης» συμφωνίας στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, το Δεκέμβριο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν με ποιά οικονομικά μέσα και χρηματοδοτήσεις θα επιτευχθεί η συμφωνία αυτή.


«Συζητήσαμε επιλογές όσον αφορά τη χρηματοδότηση για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και αναγνωρίσαμε ότι είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων το μέγεθος των χρηματοδοτήσεων αυτών, προκειμένου να εφαρμοστεί μια φιλόδοξη διεθνής συμφωνία», επισημαίνουν. Ωστόσο, δεν καταρτίστηκε κατάλογος με συγκεκριμένες επιλογές προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των αναδυόμενων οικονομιών για να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.


«Δεν καταλήξαμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποιώντας ότι η διάσκεψη στην Κοπεγχάγη «δεν πρέπει να αποτύχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: