- το είδα στο opeiratis.blogspot.com
Μια μέρα του 2008, πράκτορες του FBI κα του Secret Service, επισκέφθηκαν την εκλογική ομάδα του Obama, για να τους ενημερώσουν πως οι ηλεκτρονικοί τους υπολογιστές είχαν γίνει στόχοι χάκερς. Το ίδιο είχε συμβεί και στους Η/Υ της ομάδας του McCain.
Και στις δυο περιπτώσεις, τα ηλεκτρονικά ίχνη οδηγούσαν στη Κίνα. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιον στενό συνεργάτη του McCain, Κινέζοι αξιωματούχοι του ανέφεραν κάποιες απόρρητες πληροφορίες, οι οποίες όμως είχαν κυκλοφορήσει μόνο μέσα από εμπιστευτικά e-mails.
Η αμερικανική προεκλογική εκστρατεία δεν ήταν, ούτε είναι, το μόνο θύμα. Όπως πιστεύουν οι ειδικοί, η Κίνα έχει αναπτύξει τις ικανότητές της στο κυβερνοχώρο, με πρωταρχικό σκοπό τη συλλογή πληροφοριών, και απώτερο σκοπό το να μπορεί να χτυπήσει στο αδύνατο σημείο των ΗΠΑ σε περίπτωση πολέμου. Όντας πιο αδύναμη από πλευράς παραδοσιακού στρατιωτικού εξοπλισμού, η Κίνα προφανώς ελπίζει να ισοσκελίσει τις διαφορές της με την Αμερική, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της στα τυχόν κενά της δεύτερης, σε τομείς όπως είναι αυτοί των επικοινωνιών, των κατασκοπευτικών δορυφόρων, και του τεράστιου δικτύου των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Ο πρόεδρος Ομπάμα που έχει προγραμματίσει να επισκεφτεί τη Κίνα την ερχόμενη εβδομάδα, έχει δεσμευθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τον ασιατικό γίγαντα, κυρίως στο στρατιωτικό πεδίο. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η κλιμάκωση του κινεζικού hacking, έχει σπείρει αμφιβολίες αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις της ασιατικής χώρας.
Όπως λέει ο Robert K. Knake, μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, «Με αυτό τον τρόπο σχεδιάζουν να εμποδίσουν την αμερικανική υπεροχή σε περίπτωση σύγκρουσης. Πιστεύουν πως μπορούν να μας αποτρέψουν μέσω του κυβερνο-πολέμου».
Οι Κινέζοι αρνούνται τις κατηγορίες και μιλάνε για απομεινάρια της λογικής της εποχής του ψυχρού πολέμου. Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στη Ουάσιγκτον λέει: «Αυτές οι κατηγορίες δεν έχουν καμία βάση, είναι ανεύθυνες και παραπλανητικές. Είναι σχεδιασμένες με σκοπό την ανάδυση φοβιών, σε σχέση με μια δήθεν κινεζική απειλή». Με 360 εκατομμύρια «δικτυωμένα» άτομα στη Κίνα, «Η χώρα μου είναι άμεσα εξαρτημένη από το διαδίκτυο. Οι ΗΠΑ είναι το διεθνές κέντρο πληροφόρησης, αν της επιτεθούμε σε ιντερνετικό επίπεδο, θα είναι σαν να χτυπάμε τον εαυτό μας… δεν υπάρχει λογική σε κάτι τέτοιο», ισχυρίζεται ο Wang.
Παρόλα αυτά, οι ειδικοί του πενταγώνου, του Λευκού οίκου, του ιδιωτικού τομέα, και των δεξαμενών σκέψης, είναι όλοι πεπεισμένοι, πως πίσω από τις επιθέσεις κρύβεται η Κίνα. Ένας ανώτατος αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας, υπολογίζει πως κατά τα τελευταία 2 χρόνια, η Κίνα έχει «κλέψει» τουλάχιστον 10 έως 20 terabytes πληροφοριών, από αμερικανικά κυβερνητικά δίκτυα, κάτι που αντιστοιχεί με το 1/5 του συνολικού όγκου των ψηφιακών δεδομένων που διαθέτει η βιβλιοθήκη του αμερικανικού κογκρέσου.
Οι κύριοι στόχοι της κινέζικης προσπάθειας υποκλοπής στοιχείων, είναι τα εργαστήρια των πυρηνικών όπλων, οι εργολάβοι που διαθέτουν συμβόλαια με το υπουργείο άμυνας, το υπουργείο Εξωτερικών, και διάφορες άλλες κρατικές υπηρεσίες. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι η ποσότητα των κλεμμένων πληροφοριών, αλλά και η έκταση της ζημιάς για τα αμερικανικά ηλεκτρονικά δίκτυα.
Οι ειδικοί αναφέρουν τις αρχές του 1990 ως την εποχή κατά την οποία ξεκίνησε ο ακήρυχτος αυτός πόλεμος. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν συμβεί πολλά, όπως η διατάραξη του συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του υπουργού Άμυνας το 2007, η επίθεση στο δίκτυο του υπουργού Εμπορίου στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο το 2007, κλπ. ‘Όπως λένε οι γνωρίζοντες, «κάθε εβδομάδα που περνάει, σηματοδοτεί και μια νέα κινεζική επίθεση εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης…».
Ο διευθυντής της National Intelligence, Dennis C. Blair δήλωσε πριν από μερικούς μήνες, πως η Ρωσία και η Κίνα έχουν τη δυνατότητα «να στοχοποιήσουν και να διαταράξουν τομείς της αμερικανικής υποδομής πληροφοριών», και πως «η Κίνα είναι ιδιαίτερα επιθετική στο κυβερνοχώρο».
Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα, είναι η δυνατότητα που διαθέτουν οι Κινέζοι, να μπορούν να αφήνουν ένα κακόβουλο κώδικα sleeper, που μπορεί να ενεργοποιηθεί εκ των υστέρων και να αλλοιώσει ή και να καταστρέψει ζωτικές πληροφορίες. Μια πληροφορία, ήθελε τους Κινέζους να έχουν διεισδύσει με κακόβουλους κώδικες στο σύστημα ηλεκτροδότησης των ΗΠΑ. Μεγάλο πρόβλημα στη προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινόμενου, είναι ότι η κινεζική κυβέρνηση αναθέτει αυτές τις αποστολές, εργολαβικά, και μάλιστα σε μη κυβερνητικά όργανα (πανεπιστημιακούς, ιδιώτες, χάκερς κλπ) με αποτέλεσμα, πως ακόμη και αν αποκαλυφτούν, να μην υπάρχει τρόπος διασύνδεσής τους με το επίσημο κινεζικό κράτος. Ο στρατός της Κίνας μάλιστα, έχει αγκαλιάσει αυτή την εργολαβική μέθοδο.
Μερικοί Αμερικανοί ειδικοί αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του προβλήματος και επιμένουν στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Δεν ανησυχούν όμως ιδιαίτερα, καθώς όπως λέει ένας από αυτούς «Δεν με νοιάζει για το γεγονός πως η Κίνα μας κατασκοπεύει διότι και εμείς κάνουμε το ίδιο σε αυτούς…». Και συμπληρώνει: «το μόνο που θα με ανησυχούσε, είναι αν εμείς δεν μπορούσαμε να το κάνουμε πολύ καλύτερα από αυτούς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου