Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

1η Δεκεμβρίου: Σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβώνας

- από το www.foreignpress-gr.com

Η Συνθήκη της Λισσαβώνας τίθεται από σήμερα 1η Δεκεμβρίου σε ισχύ, με την ανάληψη των καθηκόντων του πρώτου προέδρου της ΕΕ, του Βέλγου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και της υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, της Βρετανίδας Κάθριν 'Αστον.
Η συνθήκη που καταρτίστηκε για τη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΕ και της ισχυρότερης θέσης της στα διεθνή πράγματα θα δώσει στην ΕΕ «τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο σε ανακοίνωσή του. 
«Η ΕΕ θα διαθέτει στο εξής περισσότερα εφόδια προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες για την επίλυση θεμάτων όπως οι τομείς της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης, της διασυνοριακής εγκληματικότητας. Θα είναι επίσης σε θέση να μιλά με δυνατή φωνή στη διεθνή σκηνή», τόνισε ο Μπαρόζο. 
Βασική καινοτομία της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι η δημιουργία της θέσης του μόνιμου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (του οργάνου στο οποίο μετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών) την οποία αναλαμβάνει ο 62χρονος Βέλγος Ρόμπεϊ για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια.  
Η Βρετανίδα Κάθριν Άστον, 53 ετών, αναλαμβάνει σήμερα τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Αντικαθιστά τον Ισπανό Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος παρέμεινε επί 10 χρόνια επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Η βαρόνη Άστον θα διαθέτει σε σχέση με τον προκάτοχό της ενισχυμένα προνόμια και μια αμιγώς διπλωματική υπηρεσία δύναμης αρκετών χιλιάδων υπαλλήλων. 
Μια σύντομη τελετή που διοργανώνεται από την πορτογαλική κυβέρνηση και τη σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβει χώρα απόψε στην πορτογαλική πρωτεύουσα για να εορταστεί η έναρξη της ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: