Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

«Κατηγορώ» Βαρθολομαίου



Σφοδρές αντιδράσεις της Άγκυρας προκάλεσε εκ βαθέων συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, στην οποία τόνισε ότι η Τουρκία τον αντιμετωπίζει ως «πολίτη δεύτερης κατηγορίας» και ότι, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές του να συνεννοηθεί με την τουρκική πολιτική ηγεσία, δεν βρήκε ανταπόκριση.

«Μας σταυρώνουν...»
Μιλώντας στη δημοφιλή εκπομπή «60 Minutes» του CBS, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι οι Τούρκοι «μας αντιμετωπίζουν ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες, δεν πιστεύουμε ότι έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους Tούρκους πολίτες». Παράλληλα, αναφερόμενος στο μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, ξεκαθάρισε ότι «αυτή η Εκκλησία ιδρύθηκε σε αυτά τα χώματα πριν από 17 αιώνες» και τόνισε ότι «για εμάς εδώ είναι η συνέχεια της Ιερουσαλήμ και εξίσου ιερή γη. Προτιμάμε να παραμείνουμε εδώ παρά το γεγονός ότι κατά διαστήματα μας σταυρώνουν». Από την κριτική του δεν διέφυγε η πολιτική ηγεσία της γείτονος, καθώς ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε ότι επισκέφθηκε τον Ταγίπ Ερντογάν και πολλούς υπουργούς, εκθέτοντας τα προβλήματα και ζητώντας βοήθεια για τη επίλυσή τους, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση.

Εξετάζεται προσφυγή στο ΕΔΑΔ
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Haber Türk» αναφέρεται στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, υπογραμμίζοντας ότι «αν έως το τέλος του χρόνου δεν υπάρξει καμία εξέλιξη για το θέμα της Σχολής, τότε θα εξαντλήσουμε τα ένδικα μέσα στην Τουρκία, προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)». Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι, όσον αφορά στη συνέντευξη στο CBS, πηγές του Φαναρίου ανέφεραν ότι όσα εμφανίζονται στην Τουρκία ως «δηλώσεις» του Πατριάρχη είναι οι ερωτήσεις και τα σχόλια του ανταποκριτή του αμερικανικού δικτύου.

Σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας 
Η συνέντευξη του κ. Βαρθολομαίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τουρκικής διπλωματίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι θεωρεί «ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση. Στην ιστορία μας και τα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει. Δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος Δικαίου. Η Τουρκία δεν αξιολογεί τους πολίτες της βάσει της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι. Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε εμάς, στις αρμόδιες Αρχές. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε συγκρίσεις που δεν τις αξίζουμε».

Απάντηση Αθήνας
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ένας ηγέτης που διακρίνεται για τη σοφία και τη μετριοπάθειά του, αλλά και για την αταλάντευτη υποστήριξη της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε. Όταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο όσο στη συνέντευξη, είναι χρέος όλων, και κυρίως αυτών που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα, να τον ακούσουν με προσοχή». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «μεταξύ των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε. πρωταρχική θέση κατέχει ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: