Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009

Από σήμερα οι πολίτες ΠΓΔΜ, Σερβίας και Μαυροβουνίου θα ταξιδεύουν χωρίς βίζα στη ζώνη του Σένγκεν


Από σήμερα, 19 Δεκεμβρίου, οι πολίτες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, οι οποίοι διαθέτουν βιομετρικά διαβατήρια, θα μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες της ζώνης του Σένγκεν χωρίς θεώρηση εισόδου (βίζα).
Συγκεκριμένα, οι πολίτες των τριών αυτών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα για τουριστικούς και επαγγελματικούς σκοπούς στα κράτη-μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση τη Μ. Βρετανία και την Ιρλανδία.
Θα μπορούν επίσης να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στη Νορβηγία, την Ελβετία και την Ισλανδία, οι οποίες έχουν ενταχθεί στη ζώνη του Σένγκεν.
Το μέγιστο της παραμονής των πολιτών της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου σε χώρες της ζώνης του Σένγκεν προσδιορίζεται σε 90 ημέρες ανά εξάμηνο.
Σχετικά με την είσοδο πολιτών της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα, η σφραγίδα θα τίθεται σε φύλλο χάρτου, καθώς η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τα διαβατήρια των πολιτών της ΠΓΔΜ, διότι σε αυτά αναγράφεται η λεγόμενη συνταγματική ονομασία της χώρας.
Η κατάργηση του καθεστώτος χορηγήσεων εισόδου αποφασίστηκε στις 30 Νοεμβρίου από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα το βράδυ στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων διοργανώνεται γιορτή, με συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών από τη χώρα για να εορταστεί το γεγονός της κατάργησης της βίζας για τους πολίτες της ΠΓΔΜ.
Ακόμη, αύριο, οι πρόεδροι της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ θα συναντηθούν σε συνοριακή διάβαση των δύο χωρών, όπου με συμβολικό τρόπο θα κηρύξουν την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της ΠΓΔΜ.
Από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, το καθεστώς χορήγησης θεωρήσεων ισχύει μόνον για την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οι οποίες δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια που έχουν οριστεί από την ΕΕ.
Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν αναφέρει ότι εφόσον η Αλβανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εκπληρώσουν, τους προσεχείς μήνες, τα απαραίτητα κριτήρια, τότε οι πολίτες τους θα μπορούν να ταξιδεύουν κι αυτοί, χωρίς βίζα, στις χώρες της ζώνης του Σένγκεν, από την 1η Ιουλίου του 2010.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: