Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Ευρήματα μαζικού κανιβαλισμού σε Νεολιθικό οικισμό

- το είδα στο www.foreignpress-gr.com


Σπάνια ευρήματα κανιβαλισμού σε Νεολιθικό οικισμό, ηλικίας 7.000 ετών ήρθαν στο φως από αρχαιολόγους στη νοτιοδυτική Γερμανία.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο τεύχος Δεκεμβρίου της επιθεώρησης για την αρχαιολογία, Αntiquity, τα απολιθώματα περίπου 500 ανθρώπων εντοπίστηκαν σε Νεολιθικό οικισμό, στο Χάρξχαιμ της Ρηνανίας-Παλατινάτο. Ενδεχομένως να πραγματοποιούνταν εκεί τελετουργικά που περιελάμβαναν "μαζικούς κανιβαλισμούς", αναφέρει το άρθρο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο κανιβαλισμός στην Ευρώπη θα μπορούσε να συνέβαινε σε περιόδους λιμού, καθώς η γεωργία είχε ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται στο συγκεκριμένο μέρος του κόσμου στη διάρκεια της Νεολιθικής περιόδου.
Τα απολιθώματα προέρχονται μεταξύ άλλων από παιδιά και εγκύους. Η περιοχή είχε αρχικά ερευνηθεί το 1996 και στη συνέχει μεταξύ 2005 και 2008.
Ο επικεφαλής της ομάδας, Μπρούνο Μπουλετσιν του Πανεπιστημίου Bordeaux της Γαλλίας, δήλωσε στο BBC ότι τα ανθρώπινα οστά είχαν εσκεμμένα ακρωτηριαστεί πράγμα που υποδεικνύει κανιβαλισμό. Ωστόσο είναι δύσκολο να αποδειχθεί ότι είχαν μαγειρευτεί, υποστηρίζει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: