Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Πλανήτης σε τιμή ευκαιρίας !!! Όχι πια. Επωλήθη στις Τράπεζες !!!

- από το www.sofokleous10.gr

Στις 24 Οκτωβρίου του 2008 σε ανάλυση με τίτλο: 'Πλανήτης σε τιμή ευκαιρίας' είχα ζητήσει να σκεφτείτε το εξής φανταστικό σενάριο:
'Είστε ένας πολύ πλούσιος κάτοικος, όχι της γης, αλλά ενός άλλου πλανήτη. Στον πλανήτη σας παράγονται και πουλιούνται όλα τα προϊόντα που υπάρχουν και στη γη. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους γειτονικούς πλανήτες, οι οποίοι, έτσι δημιουργούν μία "συμπαντιακή" αγορά. Καθώς έχετε πολλά χρήματα για επενδύσεις, θέλετε να επεκταθείτε και σε άλλους πλανήτες και ένας από τους επιλαχόντες είναι και η  γη. Θέλετε να επενδύσετε σε πετρέλαιο, χρυσό, πλατίνα και άλλα εμπορεύματα, στην αγορά real estate και φυσικά σε μεγάλες εταιρίες και τράπεζες. Είναι αρχές 2008 και το πετρέλαιο στη γη κοστίζει 100 δολάρια το βαρέλι , ο χρυσός κοντά στα 1000 δολάρια η ουγκιά, η πλατίνα 2000 και ο βασικότερος χρηματιστηριακός δείκτης της γης, ο Dow Jones, βρίσκεται στις 13.500 μονάδες. Η γη, σας φαίνεται ακριβή... Δέκα μήνες αργότερα, το μάτι σας πιάνει μία διαφήμιση στην τηλεόραση που λέει: "γη: εκπτώσεις ως και 70%".
Έκπληκτος κοιτάτε τις τιμές των προϊόντων που σας ενδιαφέρουν: Το πετρέλαιο βρίσκεται στα 65 δολάρια, ο χρυσός στα 695, η πλατίνα στα 900 και ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στις 8500 μονάδες. Επιπλέον, οι τιμές στην αγορά real estate πολλών χωρών της γης είναι, επίσης, πολύ χαμηλότερες. Η γη έχει μετατραπεί σε έναν πλανήτη σε τιμή ευκαιρίας. Είναι η ώρα να κάνετε εκείνο το επενδυτικό ταξίδι που είχατε αναβάλλει, μόλις, λίγους μήνες νωρίτερα.'
Το άρθρο συνέχιζε υποστηρίζοντας πως 'η παγκόσμια αγορά του σήμερα, είναι κατά πολύ φθηνότερη από αυτήν μερικούς μήνες νωρίτερα και όσοι έχουν ρευστό ή τη δυνατότητα να το αποκτήσουν φτηνά, νιώθουν σα να βλέπουν παντού ταμπέλες με την ένδειξη:"εκπτώσεις 50%", "εκπτώσεις ως 70%", "εκποίηση". Για τους έχοντες κεφάλαιο, η τρέχουσα κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία των τελευταίων δεκαετιών.'
Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη συγγραφή εκείνου του άρθρου, ο Dow Jones βρίσκεται από τις 8500 στις 10500 μονάδες,  ο χρυσός βρίσκεται από τα 695 στα 1175 δολάρια, η πλατίνα από τα 900 στα 1500 δολάρια και το πετρέλαιο από τα 65 (και λίγο αργότερα 35) στα 75 δολάρια. Κάποιος φαίνεται να επιδόθηκε σε μεγάλες αγορές και είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται για τον γαλαξιακό φίλο μας.
Όμως και στην αγορά κατοικίας και real estate κάποιος εκμεταλλεύτηκε τη συντριβή των τιμών στις ΗΠΑ και από το Μάρτιο και μετά 'σκούπισε' εκατοντάδες συγκροτήματα κατοικιών και ξενοδοχείων αλλά και δεκάδες χιλιάδες κατοικίες, με αποτέλεσμα η ετήσια αύξηση των πωλήσεων νέων κατοικιών να απογειωθεί από το -45%, στις 09 Μαρτίου (πυθμένας αγοράς μετοχών), στο +2% το Νοέμβριο, ενώ οι πωλήσεις μη νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκαν από το 7% το Μάρτιο στο +25% το Νοέμβριο, που αποτελεί ρεκόρ, τουλάχιστον από το 2002!

Και πριν βιαστεί κανείς να αιτιολογήσει όλα τα παραπάνω στην επιτυχία που είχαν τα μέτρα Ομπάμα για την στήριξη της οικονομίας, είναι καλό να πούμε πως το ετήσιο ποσοστό αύξησης του εισοδήματος στις ΗΠΑ παραμένει αρνητικό, δηλαδή το εισόδημα των Αμερικανικών συνεχίζει να μειώνεται, ο μέσος όρος αποδοχών ανά ώρα έχει μειωθεί από τα 4,5 περίπου, δολάρια, το 2006, κάτω από τα 2,5 δολάρια σήμερα και οι ώρες εργασίας ανά εβδομάδα έχουν μειωθεί από 34, το 2007, σε 32,8 σήμερα. Έτσι, με τους Αμερικανούς πολίτες να εργάζονται λιγότερο, να αμείβονται λιγότερο και να βλέπουν το πραγματικό τους εισόδημα να μειώνεται σε ετήσια βάση, μάλλον θα ήταν άτοπο να υποστηρίξει κανείς ότι αυτοί είναι οι επίδοξοι αγοραστές, μετοχών, εμπορευμάτων και ακινήτων.
Την ίδια στιγμή, η J.P Morgan έχει εκπαιδεύσει από την αρχή του έτους 5000 άτομα για να χειριστούν τις short αγοραπωλησίες κατοικιών, κάτι που συνεπάγεται την αγορά από την τράπεζα μίας κατοικίας από έναν ιδιοκτήτη που δε μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο του αλλά και που η υποθήκη του δεν αρκεί για να ισοσταθμίσει το ποσό του δανείου του, καθώς η κατάρρευση των τιμών κατοικίας έχει σπρώξει την τιμή των σπιτιών πολύ πιο κάτω από την τιμή των δανείων με τα οποία αυτά αγοράστηκαν.
Έτσι, ενώ οι τράπεζες αρνούνταν να αγοράσουν αυτού του είδους τις κατοικίες και να τις μεταπωλήσουν όταν οι οι τιμές ήταν πολύ υψηλότερες και η απώλεια  τους σε σχέση με το αρχικό ποσό του δανείου, θεωρητικά, πολύ μικρότερη, τώρα το πράττουν με μεγάλη τους χαρά και αυτό γιατί στην πραγματικότητα τα ποσά των δανείων αυτών δεν έφυγαν ποτέ από τα ταμεία τους αλλά πρόκειται για χρήματα που δανείστηκαν από την Κεντρική Τράπεζα και τα οποία δε θα επιστραφούν ποτέ, καθώς στους ισολογισμούς τους φαίνεται ότι καταγράφουν απώλειες. Επιπλέον, έχουν, ήδη, ενισχυθεί με πακέτα βοήθειας αλλά και με πλεονάζουσα ρευστότητα 2 τρις δολαρίων η οποία λιμνάζει στην διατραπεζική αγορά καθώς οι τράπεζες αρνούνται να δώσουν δάνεια.
Ακόμη, εδώ και μήνες ανθεί το εμπόριο κατασχεθέντων κατοικιών, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τα 7 εκατομμύρια στα επόμενα 2 με 3 χρόνια, δημιουργώντας μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία αποκόμισης κερδών από την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας.
Όπως είχα αναφέρει και άρθρο μου, στα τέλη του Οκτωβρίου του 2008, η κρίση δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για όσους έχουν χρήμα ή μπορούν να το αποκτήσουν με μικρό κόστος. Τότε, η γη ήταν ένας πλανήτης προς πώληση σε τιμή ευκαιρίας. Σήμερα, με τα κράτη να έχουν χρεωθεί περισσότερο απ' ότι από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και με το έξυπνο χρήμα να έχει γεμίσει με ρευστότητα τους συνεργάτες του σε μία φάση που η ρευστότητα ήταν το ζητούμενο, από ένα τμήμα του πλανήτη έχει βγει, πλέον, η ταμπέλα 'εκπτώσεις' και έχει μπει μία νέα: 'επωλήθη'. 
Πάνος Παναγιώτου - 3FVIP.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: