Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Κομισιόν: Το ευρώ είναι υπερτιμημένο


Το ευρώ είναι υπερτιμημένο και τυχόν περαιτέρω ανατίμησή του θα πλήξει τις πιο ανοικτές οικονομίες της Ευρωζώνης, παρατηρεί στην τριμηνιαία έκθεσή της η Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Σλοβακία στηρίζονται περισσότερο στο εμπόριο και στις ξένες επενδύσεις απ΄ ό,τι άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Έκθεση S&P
Σε ανάλογη έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες, η Standard & Poor’ s επισημαίνει πως η ενίσχυση του ευρώ θα επιβαρύνει περισσότερο τις οικονομίες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και των οποίων η ανταγωνιστικότητα έχει ήδη πληγεί, όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η S&P βλέπει το ευρώ στα 1,70 δολ. το 2010.

Ωστόσο χθες, το ευρώ είχε διαμορφωθεί στα 1,4320 δολ./ έχοντας υποχωρήσει σημαντικά από τα επίπεδα των 1,50 δολ. στις αρχές Δεκεμβρίου, εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση των δημοσιονομικών των χωρών της περιφέρειας, με αφορμή τα ελληνικά προβλήματα.
Στην έκθεσή της η Κομισιόν χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «πηγή σοβαρής ανησυχίας» εξαιτίας των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους. Αναφερόμενη στη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών των κρατών-μελών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως αυτή πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, όπως «αποδεικνύουν οι έντονες αντιδράσεις των αγορών», και σ΄αυτήν τη συλλογιστική εντάσσονται και οι «εμπειρίες της Ελλάδας, που συνιστούν πηγή έντονης ανησυχίας».
Από την ίδια έκθεση φαίνεται πως η χώρα μας, μαζί με την Ισπανία και την Κύπρο, είναι οι τρεις χώρες που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ύφεση, με την Ελλάδα να παραμένει στην κορυφή του πίνακα των χωρών που οι οικονομίες τους χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου», λόγω της επιδεινούμενης επιβράδυνσης της οικονομίας και του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

Γιώργος Δαράτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: