Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Σχέδιο αποχώρησης από το Αφγανιστάν


Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη απόφασή του για την αποστολή επιπλέον 30.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν, ενώ δεσμεύτηκε να ξεκινήσει την απόσυρση στρατευμάτων από την περιοχή σε 18 μήνες, επιδιώκοντας με μία τέτοια κίνηση να κατευνάσει την οργή μεγάλης μερίδας πολιτών που αντιτίθενται στον πόλεμο. 

Η αποστολή των ενισχύσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι και όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος η απόσυρση των στρατευμάτων θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2011, με βάση τις «συνθήκες στο έδαφος» και με στόχο την άσκηση πίεσης στην αφγανική κυβέρνηση να δράσει γρήγορα ώστε να αναλάβει τον έλεγχο ασφαλείας της χώρας.

Επιπλέον, ο Ομπάμα δεσμεύτηκε να ενισχύσει τους δεσμούς της Ουάσινγκτον με το Πακιστάν λέγοντας ότι οι επιθέσεις ένοπλων ισλαμιστών αποτελούν «κοινό εχθρό» για την Ουάσινγκτον και το Ισλαμαμπάντ.

Είπε ακόμη ότι επί αρκετά χρόνια το Αφγανιστάν «οπισθοχωρούσε» καθώς ενισχυόταν το κίνημα των ταλιμπάν. «Το καθεστώς δεν είναι ανεκτό», είπε στη διάρκεια της ομιλίας του στην αμερικανική Στρατιωτική Ακαδημία στο Γουέστ Πόιντ της Νέας Υόρκης περιγράφοντας τη νέα του στρατηγική για το Αφγανιστάν.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι ο στόχος της αποστολής ενισχύσεων είναι να αποτραπεί η προσπάθεια της αλ Κάιντα να σχεδιάζει και να πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις και να περιοριστεί η δύναμη των ταλιμπάν, που εμφανίζονται ενισχυμένοι τα τελευταία χρόνια.

Ο Ομπάμα είπε ότι θα καλέσει το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους να πράξουν το ίδιο και να συνεισφέρουν με περισότερα στρατεύματα.

«Κάποιοι έχουν ήδη στείλει ενισχύσεις και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει και περαιτέρω συνεισφορά μέσα στις επόμενες μέρες και εβδομάδες».
Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ότι ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, θα ανακοινώσει την αποστολή νατοϊκών ενισχύσεων μετά από τη σύνοδο της Συμμαχίας, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό, αλλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για 5.000 στρατιώτες. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία θα αναφερθεί στο θέμα.


Βρετανία, Ιταλία και Πολωνία έχουν δεσμευτεί να στείλουν ενισχύσεις. Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται ότι έχει ζητήσει από τη Γαλλία την αποστολή επιπλέον 1.500 στρατιωτών και από τη Γερμανία 2.000.


Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info ότι είναι πιθανή μία νέα γαλλική αποστολή στο Αφγανιστάν.


Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιπλέον 500 στρατιώτες που θα προστεθούν στους 10.000 και πλέον που εδρεύουν στην περιοχή.


Οι ενισχύσεις που ανακοίνωσε ο Ομπάμα είναι μικρότερες σε αριθμό από τις 40.000 που είχε ζητήσει ο γενικός διοικητής των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ.


Την αποστολή αμερικανικών ενισχύσεων χαιρέτισε η κυβέρνηση της Καμπούλ καθώς και η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία. Ο Γκόρντον Μπράουν κάλεσε τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας να στηρίξουν τα σχέδια του Ομπάμα. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», η κυβέρνηση της Μαδρίτης ενδέχεται να στείλει επιπλέον 200 στρατιώτες στο Αφγανιστάν.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε τον πρόσφατα επανεκλεγέντα πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ότι η κυβέρνησή του θα πρέπει να εργαστεί στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας στη χώρας και τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προσφέρουν άνευ όρων στήριξη στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ, μαζί με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουν να βοηθούν την αφγανική κυβέρνηση να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες της και να ενισχύει τις δυνάμεις ασφαλείας της, αλλά ο Καρζάι θα πρέπει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του να πατάξει τη διαφθορά.
«Η προσπάθεια αυτή πρέπει να βασίζεται στην απόδοση. Η εποχή της παροχής λευκής επιταγής έχει παρέλθει», είπε ο Ομπάμα.


Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν τον πακιστανικό στρατό και τις προσπάθειες του Ισλαμαμπάντ να αποκτήσει μία βιώσιμη οικονομία και δημοκρατικούς θεσμούς.


Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, στηρίζει την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ μετά από συνάντηση που είχε με τον Καρζάι στην Καμπούλ.


Ο Αφγανός ηγέτης τόνισε επίσης την ανάγκη να δικαιολογήσει την αύξηση των στρατευμάτων στους Αφγανούς πολίτες, σύμφωνα με το στρατηγό ΜακΚρίσταλ. «Ήταν πράγματι θετική (η συνάντηση). Ο πρόεδρος ήταν πολύ αισιόδοξος και πολύ αποφασιστικός σήμερα το πρωί», είπε ο στρατηγός στους δημοσιογράφους στην Καμπούλ.


Την ίδια ώρα, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε στην κριτική που δέχτηκε από την αντιπολίτευση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της αποχώρησης των στρατευμάτων λέγοντας ότι θέτοντας μία συγκεκριμένη ημερομηνία παραμονής της αποστολής θα ασκηθεί πίεση στην αφγανική κυβέρνηση και θα βοηθηθεί η διεθνής προσπάθεια επίτευξης προόδου και μετάβασης των αρμοδιοτήτων για την ασφάλεια στην κυβέρνηση της Καμπούλ.


Μεταξύ των επικριτών του είναι και ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν - ο αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές του 2008 - ο οποίος υποστηρίζει ότι το χρονοδιάγραμμα θα θέσει σε αναμονή τους ταλιμπάν μέχρι να αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις.


Ο Μπαράκ Ομπάμα όμως δέχεται κριτική και από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του. Πολλοί Δημοκρατικοί είναι αντίθετοι με το κόστος του πολέμου και μάλιστα σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία πλήττεται η αμερικανική οικονομία.


Σε δημοσκόπηση της εταιρίας Gallup, την Τρίτη, το 55% των αμερικανών απάντησαν ότι διαφωνούν με τους χειρισμούς του Ομπάμα στο θέμα του πολέμου στο Αφγανιστάν και μόνο το 35% τους εγκρίνει.

ΠΗΓΗ : news.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: