Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

«Καμία αλλαγή του Συντάγματος» δηλώνει ο Ιβάνοφ


«Η εθνική κόκκινη γραμμή (σ.σ αναφορικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας ) είναι: καμία υποχώρηση από τη ‘μακεδονική εθνική ταυτότητα’ και καμία αλλαγή του Συντάγματος», ανέφερε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην ετήσια ομιλία του στην σκοπιανή Βουλή.
Ο κ. Ιβάνοφ πρόσθεσε ότι «η λύση στο θέμα της ονομασίας, δεν πρέπει να θίξει την εθνική, γλωσσική και πολιτιστική ταυτότητα».
Σημείωσε ότι η χώρα του επιδιώκει την επίτευξη συμβιβασμού μόνο για ζητήματα που προκύπτουν από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να μην χρησιμοποιούν το θέμα της ονομασίας για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Χαρακτήρισε, επίσης, «εποικοδομητική» τη στάση της χώρας του, στο ζήτημα της ονομασίας.
«Η ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ έδειξε την εποικοδομητική της διάθεση σε αυτή την παράλογη και επιβεβλημένη εκκρεμότητα, με συγκεκριμένες κινήσεις καλής θέλησης. Πέρα από κάθε προηγούμενο συνταγματικής πρακτικής προχώρησε στην αλλαγή του Συντάγματος καθιστώντας σαφές αυτό που ήδη όλοι γνώριζαν: ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις έναντι άλλων. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας προχώρησε και σε ένα βήμα περαιτέρω: έπραξε το ασύλληπτο, να αλλάξει τη σημαία της», σημείωσε ο κ. Ιβάνοφ.
Ως σημαντικά γεγονότα για το 2009, ανέφερε την κατάργηση του καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων για τους πολίτες της ΠΓΔΜ και τη θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας.
«Παρόλα αυτά, η μη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέδειξε ότι το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται στην ανορθολογική αντίρρηση του νότιου γείτονά μας σχετικά με την ένταξη της ‘Μακεδονίας’ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο κ. Ιβάνοφ.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: