Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Αισιόδοξος για κλιματική συμφωνία στη Δανία ο Ομπάμα. Απαισιόδοξος στο να επιτευχθεί συμφωνία στην Κοπεγχάγη ο Γκόρντον Μπράουν.


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι σίγουρος ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη προς τα τέλη της εβδομάδας, ανακοίνωσε απόψε ο Λευκός Οίκος.
«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια ... λειτουργική συμφωνία που θα κάνει αίσθηση στην Κοπεγχάγη, μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκιμπς εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έγραψε σε ένα άρθρο-άποψης στην International Herald Tribune ότι η επιτυχία στην Κοπεγχάγη απαιτεί από όλες τις μεγάλες οικονομίες να αναλάβουν αποφασιστική δράση και να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα που θα είναι διάφανο και θα διέπεται από κλίμα εμπιστοσύνης.
«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα είναι πραγματικά λειτουργική και ότι πρέπει να έχουμε αυτή τη διαφάνεια. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία θα εργαστεί και θα τα προωθήσει», πρόσθεσε ο Γκιμπς.
«Ο πρόεδρος αναθεώρησε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για τις κλιματικές αλλαγές, επανέλαβε τη δέσμευση του να σημειωθεί πρόοδος προς την επιτυχή κατάληξη που θα είναι η επίτευξη μιας λειτουργικής συμφωνίας στην Κοπεγχάγη», τόνισε ο Γκιμπς.
«Όλοι έχουν δεσμευθεί να δουλέψουν από κοινού. Και είναι προφανές ότι θα είναι όλοι μαζί για τις επόμενες μέρες», κατέληξε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε πως θα είναι "πολύ δύσκολο" να υπάρξει συμφωνία στην Κοπεγχάγη για την αντιμετώπιση της υπερθέμανσης του πλανήτη.
Ο Μπράουν που έφτασε χθες Τρίτη στην πρωτεύουσα της Δανίας, τόνισε πως είναι αποφασισμένος να συνεργαστεί με όλες τις χώρες στην προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία, παρά "τα πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν".
Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμα πως υποστηρίζει "με όλη του την καρδιά" τις προτάσεις για παροχή βοήθειας στην Αφρική.
"Οι κλιματικές αλλαγές στην Αφρική πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από την ξηρασία και τις αλλαγές των εποχών", επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: