Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Ο Πρόεδρος τα έχει μπλέξει

- το είδα στο papaioannou.wordpress.com
- από το www.protagon.gr

του Τάσου Τέλλογλου

Μάλλον τα έχει "μπλέξει" ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Το (προχθεσινό) βραδινό κυβερνητικό ρεπορτάζ ανέφερε ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συγκαλείται την ερχόμενη Τρίτη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μέτρα που θα αφορούν τη διαφθορά και τη διαφάνεια, θα προσπαθήσει να πετύχει συναινέσεις για διετές πάγωμα των αμοιβών στο δημόσιο, κατάργηση επιτροπών και υπερωριών και άλλα μέτρα που υποτίθεται ότι θα περιορίσουν το τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.
Οι πολίτες που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το ψήφισαν για να αποφασίζει παρόμοια μέτρα μόνο του καθότι αυτά είναι μέτρα που λαμβάνει προνομιακά μία κυβέρνηση. Και αν δεν συμφωνήσουν οι άλλοι την Τρίτη τι θα πει ο κ Γ. Παπανδρέου ότι "πέσαμε έξω επειδή δεν συμφώνησαν" η θα πάρει τα μέτρα μονομερώς όπως ταιριάζει σε μία κυβέρνηση που κέρδισε με δέκα μονάδες διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να πιεί μόνη της το ποτήρι της εφαρμογής ενός γενικευμένου "πίνακα βασανιστηρίων" για τον πληθυσμό, που όμως πρέπει να είναι δίκαιος απαιτώντας πολύ ψηλότερο φόρο αίματος στα ψηλά και τα αδήλωτα εισοδήματα. Η εμπειρία της Ν. Δημοκρατίας δείχνει ακόμα ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακόψει την (ταχύτατη) φθορά της αν αναβάλλει την εφαρμογή αντιδημοφιλών μέτρων .

Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα λοιπόν μία σύσκεψη για κανόνες διαφάνειας, εξυγίανση των οικονομικών των κομμάτων και περιορισμό της οικονομικοπολιτικής διαπλοκής και διαφορετικό αυτό που σχεδιάζεται για την Τρίτη. Η εντύπωση που δίνεται είναι ότι με έναν επικοινωνιακού τύπου χειρισμό η κυβέρνηση επιχειρεί να μοιράσει το πολιτικό κόστος της λήψης έκτακτων μέτρων και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Αυτές όμως δεν κυβερνάνε, επιτέλους ο διάλογος έχει και τα όριά του, εκτός αν υπάρχουν πραγματικά πολιτικοί που επιλέγουν να συζητούν καθ οδόν προς την πτώχευση.
Η κυβέρνηση έχει την τελευταία ευκαιρία την εβδομάδα που έρχεται να προχωρήσει στην ανακοίνωση μέτρων που θα στέλνουν ένα καθαρό "σήμα" στις αγορές. Διαφορετικά όταν βγει τον Γενάρη σε αυτές να δανειστεί, το τίμημα θα είναι πάρα πολύ ψηλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: