Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Οι Τούρκοι παρενόχλησαν το αεροσκάφος που μετέφερε τον Βενιζέλο στην Κύπρο. Παρενόχληση με νόημα...

- το είδα στο kostasxan.blogspot.com


Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, που έφεραν πυραύλους, παρενόχλησαν το αεροσκάφος που μετέφερε προχθές στην Κύπρο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελο Βενιζέλο. Η τουρκική θρασύτητα ερμηνεύτηκε από τους αρμοδίους του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου ως μήνυμα, ότι η Τουρκία είναι το αφεντικό της περιοχής.
 
Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το αεροπλάνο που μετέφερε στην Κύπρο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου θεωρεί τη νέα πρόκληση ως προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι η Τουρκία είναι το αφεντικό στην περιοχή.


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Χρειάστηκε να επικοινωνήσουν οι αρχηγοί των τακτικών αεροποριών των δύο χωρών, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.


 
Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, που έφεραν πυραύλους, παρενόχλησαν το αεροσκάφος που μετέφερε προχθές στην Κύπρο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελο Βενιζέλο. Η τουρκική θρασύτητα ερμηνεύτηκε από τους αρμοδίους του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου ως μήνυμα, ότι η Τουρκία είναι το αφεντικό της περιοχής. Η απάντηση, είπαν οι επιτελείς, θα έρθει μέσα από την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου. Διαπίστωσαν γι' άλλη μια φορά ότι παρά το καλό κλίμα στις Βρυξέλλες και την ανοχή που επεδείχθη στην Τουρκία, οι Αττίλες και το βαθύ τουρκικό κράτος δεν καταλαβαίνουν από σχέσεις καλής γειτονίας και δεν σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα ούτε της Κύπρου ούτε της Ελλάδας.
«Λυπάμαι ειλικρινά», ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, σε ομιλία του στις Επιτροπές Άμυνας και Εξωτερικών της κυπριακής Βουλής, «γιατί η ημέρα που η κοινοβουλευτική μας αντιπροσωπία και εγώ με τους συνεργάτες μου ερχόμασταν στην Κύπρο με πτήση υπηρεσιακή, σημαδεύτηκε από σειρά παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, παραβιάσεων του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεων οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και, συγκεκριμένα, πάνω από το Αγαθονήσι».
«Χρειάστηκε να επικοινωνήσουν οι αρχηγοί των τακτικών αεροποριών των δύο χωρών, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα, γιατί», όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, «διεξαγόταν σε δεσμευμένες νομίμως περιοχές ελληνο-γαλλική αεροναυτική άσκηση». «Αυτό», πρόσθεσε, «είναι ένα μικρό δείγμα των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουμε κάθε ημέρα».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωσε χθες τη Βουλή για τη διαρκή και σταθερή στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Κυπριακή Δημοκρατία, και στον αμυντικό - στρατιωτικό τομέα. Χαρακτήρισε ως «ιδιαιτέρως καρποφόρα» την επίσκεψή του στην Κύπρο, τονίζοντας πως η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα θα διαφυλάξει «ως κόρην οφθαλμού» την υποχρέωση για αμυντική πολιτική, όπως και εξωτερική πολιτική, με «ένα ενιαίο, συναινετικό, σταθερό στρατηγικό εθνικό πλαίσιο».
Συζητήθηκαν, είπε, ζητήματα «για την πολιτική Άμυνας, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε οι δύο χώρες τα ζητήματα της μόνιμα διαρθρωμένης αμυντικής μας συνεργασίας, που εκτείνεται στον ενιαίο γεωγραφικό χώρο, στον οποίο βρισκόμαστε και που είναι ο χώρος της ανατολικής Μεσογείου, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως μετά και την κύρωση και τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας».
Ερμηνεύοντας τη συνοδεία του από μέλη της Επιτοπής Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων απ' όλο το πολιτικό φάσμα, είπε ότι «στην αμυντική πολιτική όπως και στην εξωτερική πολιτική, έχουμε υποχρέωση να κινούμεθα σε ένα ενιαίο, συναινετικό, σταθερό στρατηγικό εθνικό πλαίσιο».
 

Η ενότητα δράσης
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας τόνισε ότι θα διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού η εθνική ενότητα στην αντίκριση των κρίσιμων γεωστρατηγικών δεδομένων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η αλλαγή της Κυβέρνησης δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, αλλαγή εθνικής στρατηγικής, διότι ούτε τα γεωγραφικά ούτε τα ιστορικά δεδομένα αλλάζουν, ούτε οι περιφερειακοί συσχετισμοί αλλάζουν τόσο εύκολα».
Ως «ιδιαίτερα σημαντική» χαρακτήρισε ο κ. Βενιζέλος και τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Άμυνας κ. Παπακώστα και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Πέτρο Τσαλικίδη, και τους άλλους Επιτελείς.
«Ήταν ιδιαίτερα σημαντική γιατί, με διεξοδικό και συστηματικό τρόπο, ασχοληθήκαμε και με τα τρία μείζονα θέματα της αμυντικής μας συνεργασίας και της αμυντικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως, φυσικά, της αμυντικής πολιτικής της Ελληνικής Δημοκρατίας».
 

Κοινή διαχείριση κρίσεων
«Ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της δομής και οργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων, με το ζήτημα των εξοπλισμών και με το ζήτημα της διαχείρισης κρίσεων και την πραγματικότητα του εκσυγχρονισμού των επιτελικών σχεδίων και των Πρωτοκόλλων διαχείρισης κρίσεων, με βάση τα νέα δεδομένα».
 

Νέα δεδομένα
Σε αναφορά του για την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι είχαν την ευκαιρία μαζί με τον κ. Παπακώστα, στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, να διατυπώσουν τις απόψεις τους «για τα νέα δεδομένα, που διαμορφώνει η Συνθήκη της Λισαβόνας».
«Η Συνθήκη της Λισαβόνας», είπε ο κ. Βενιζέλος, «προβλέπει πλέον ρητά ρήτρα αλληλεγγύης». «Ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, προβλέπει, επίσης, το θεσμό της μόνιμα διαρθρωμένης συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών στα πεδία της Ασφάλειας και της Άμυνας, και η αμυντική μας συνεργασία είναι προοίμιο αυτής της μόνιμα διαρθρωμένης συνεργασίας, που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, και τώρα κατανοούμε τι σημαίνει να είναι η Κύπρος κράτος-μέλος της ΕΕ και, επιπλέον, κράτος-μέλος της ζώνης του ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: