Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Deutsche Bank: Ελλάδα, η "Αργεντινή της Ευρώπης"

- το είδα στο www.foreignpress-gr.com
 
Αργεντινή 2001-2005                               Ελλάδα 2009

Ως το «προβληματικό παιδί του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού κόσμου», χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, την Ελλάδα. 
Σε σχετικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel στο διαδίκτυο ο κ. Ακερμαν αναρωτήθηκε κατά πόσο μια χρεοκοπία μπορεί να καταρρίψει το οικοδόμημα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα ανέκαθεν βρισκόταν στην κορυφή των κρατών υψηλού κινδύνου, όμως τώρα ο κίνδυνος μοιάζει πολύ μεγαλύτερος από ποτέ. Οι υπουργοί οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης είναι πανικοβλημένοι και ταυτόχρονα ανήμποροι. «Το πρόβλημα της Ελλάδας αποτελεί τη λυδία λίθο της ευρωζώνης», επισημαίνει ανώτατος κρατικός αξιωματούχος στο Βερολίνο.
Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, η χώρα μας έχει ήδη συσσωρεύσει ένα τεράστιο χρέος και αν δεν κατορθώσει να το αποπληρώσει το πρόβλημα που θα προκύψει είναι πολύ σοβαρό. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δανειστεί περισσότερο από 110% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια και σε περίπτωση που οι επενδυτές χάσουν την εμπιστοσύνη τους στα ομόλογα, δεν αποκλείεται το προσεχές έτος η κυβέρνηση να αθετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, οι κρατικοί δανειολήπτες στην Αθήνα θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν χρέος ύψους 25 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να δανειστούν από τις χρηματοοικονομικές αγορές για να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους.
Εάν, όμως, δεν βρεθούν αγοραστές για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, η Ελλάδα θα έχει μία και μόνο επιλογή: να κηρύξει πτώχευση ακολουθώντας τα βήματα του Μεξικού, του Εκουαδόρ, της Ρωσίας και της Αργεντινής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: