Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Ιρλανδία πρέπει να επιδείξει η Ευρώπη



THN επίδειξη της κοινοτικής αλληλεγγύης προς τις πολυδοκιμαζόμενες οικονομίες της Ελλάδας και της Ιρλανδίας ζήτησε ο κορυφαίος οικονομολόγος Michel Aglietta, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ γενικά για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ε.Ε., επισήμανε, πως η άμεση μείωση του δημόσιου ελλείμματος θα επιφέρει μείωση των ρυθμών ανάπτυξης με πολύ μεγάλους κινδύνους.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος επιστήμονας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά κατά τη διάρκεια συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα "Η εξάπλωση της κρίσης και οι επιπτώσεις της", τόνισε, πως η Ελλάδα όπως και η Ιρλανδία έχουν ένα τεράστιο χρέος και θα οδηγηθούν αναπόφευκτα σε μία προσωρινή πολιτική λιτότητας, κατά τη διάρκεια της οποίας ωστόσο η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη.
Τεκμηριώνοντας τη θέση του ο κ. Aglietta τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί και πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα δίνοντας εγγυήσεις και λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστής για ορισμένες χρηματοδοτήσεις, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη. 

Ο κ. Aglietta εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την έξοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση λέγοντας ότι "η κατάσταση στις επιχειρήσεις χειροτερεύει συνεχώς και πολλαπλασιάζονται οι πτωχεύσεις γιατί το παραγωγικό κεφάλαιο μειώνεται, το μισθολογικό κόστος παραμένει υψηλό και έχουν παγώσει οι πιστώσεις. Παρά την κάποια ανάκαμψη που παρατηρήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2009, η κατάσταση των επιχειρήσεων χειροτερεύει, συρρικνώνεται η κατανάλωση και αυξάνεται η ανεργία", υπογράμμισε ο Γάλλος οικονομολόγος επισημαίνοντας ότι "τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν δεν ήταν τόσο ασφυκτική η πίεση στα νοικοκυριά". 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: