Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Εθνικός στόχος ο "Καλλικράτης"


Αναγκαία τομή και στόχο εθνικής σημασίας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» στην ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ δεσμευόμενος για τη στήριξη του με τους αναγκαίους πόρους και ένα οργανωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο. 

"Η νέα αρχιτεκτονική που εισάγει το πρόγραμμα «Καλλικράτης», βασίζεται στις αρχές μίας σύγχρονης διακυβέρνησης που σπάει τα πελατειακά δεσμά του παρελθόντος", τόνισε ο πρωθυπουργός και μίλησε για καθεστώς "εγγυημένης αξιοπιστίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τους δήμους να εισέρχονται σε μία νέα εποχή διαφάνειας και λογοδοσίας".
Εξάλλου όπως επεσήμανε, πρόκειται για δομική αλλαγή για την αντιμετώπιση και των δημοσιονομικών δυσκολιών της χώρας,γι αυτό εξήγησε, «αποφασίσαμε η νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Το Πρόγραμμα Καλλικράτης αποτελεί στόχο εθνικής σημασίας και ως τέτοιο θα το στηρίξουμε με τους απαραίτητους δημοσιονομικούς πόρους στο μέτρο βέβαια των δυνατοτήτων μας, αλλά και με ένα οργανωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο, που θα αξιοποιεί τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου. 
Είναι το δικαίωμα για μία νέα αρχή, απελευθερώνουμε τις υγιείς δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόνισε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός και κάλεσε όλους -τοπικούς άρχοντες, τοπικές κοινωνίες, εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση- να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για την δοικητική αναδιάρθωρση της χώρας.


"Σοβαρά κενά" 
Επιφυλάξεις εξέφρασε στη δική του ομιλία για το σχέδιο Καλλικράτης, ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς. «Η τοπική αυτοδιοίκηση αντί να απελευθερώνεται, αποδυναμώνεται, γίνεται πιο απρόσωπη, απομακρύνεται από τον πολίτη» τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι αναγκαίες, προϋποθέτουν ωστόσο μελέτη και ουσιαστικό διάλογο.
«Κι όμως βλέπουμε σπουδή, κομματικές σκοπιμότητες, γενικόλογες διακηρύξεις, μυστικότητα, έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου», ανέφερε.
«Ακούσαμε μια γενικόλογη έκθεση από την κυβέρνηση, εντοπίσαμε σοβαρά κενά», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς και μεταξύ άλλων διερωτήθηκε: «Παύει η σχέση εξάρτησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κράτος ή διαιωνίζεται;»
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: