Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

SOS για το ιστορικό κέντρο



Στη διαπίστωση ότι η κατάσταση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας είναι απαράδεκτη και έχει φτάσει σε οριακό σημείο συνέκλιναν οι απόψεις εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, επαγγελματιών και κατοίκων της περιοχής κατά τη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
«Είμαστε στο σημείο μηδέν» ανέφερε ο Γ. Σγουρός, νομάρχης Αθηνών, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη πολιτικής βούλησης για συγκεκριμένες ενέργειες και οι δυσκίνητες γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι οι δύο κύριες αιτίες που εμποδίζουν την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, έχει καταθέσει πρόταση από το 2008 για τη σύσταση διυπουργικού και αυτοδιοικητικού συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα επιβλέπει τη διαδικασία εφαρμογής όλων των ενεργειών αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου.

200.000 μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Ν. Κακλαμάνης στο πρόβλημα των μεταναστών, τονίζοντας ότι από τους 800.000 καταγεγραμμένους μετανάστες οι 600.000 ζουν στην Αττική, εκ των οποίων οι 200.000 στο κέντρο της Αθήνας. Όπως είπε, «η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η πρόληψη και η αποτροπή από το να έρχονται στην Ελλάδα», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση λοιμωδών νόσων, κυρίως ηπατίτιδας. Αφού επισήμανε την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου που να δίνει ουσιαστικές αρμοδιότητες στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να νομοθετήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Εντύπωση, όμως, προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Κακλαμάνη «για απίστευτα παιχνίδια real estate στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία θα πρέπει να ερευνήσει η Βουλή και η Επιτροπή Θεσμών», αναφέροντας ενδεικτικά την περιοχή του Μεταξουργείου, όπου συγκρότημα κατοικιών έφτασε να πωλείται προς 4.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Επιπλέον, ανέφερε πως έως τον Αύγουστο θα είναι έτοιμο και το «ξενοδοχείο φτωχών»  (θα προστεθεί στα άλλα δύο που ήδη λειτουργούν, αλλά δεν επαρκούν αφού οι καταγεγραμμένοι άστεγοι ανέρχονται στους 1.700), ενώ ανακοίνωσε πως πίσω από το Εθνικό Θέατρο, σε μια έκταση 1,3 στρεμμάτων, θα δημιουργηθεί η πλατεία Μινωτή-Παξινού, η πρώτη που θα κατασκευαστεί στο κέντρο της πόλης ύστερα από 150 χρόνια.

Αναγκαία η επιστροφή στο κέντρο
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Πολύζος, πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, υποστήριξε ότι ένα συνολικό σχέδιο για την Αθήνα θα παρουσιαστεί στο νέο Ρυθμιστικό, που θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο, τονίζοντας πως το μέλλον των πόλεων δεν βρίσκεται στις επεκτάσεις των αστικών περιοχών. Ο κ. Πολύζος τόνισε ότι πρέπει να στηριχθούν πολιτικές για την επιστροφή των κατοίκων, και ιδιαίτερα των πιο νεαρών ηλικιών, στο κέντρο της πόλης με την παροχή κινήτρων, όπως, π.χ., φοροαπαλλαγές και χαμηλότοκα δάνεια.
«Για κέντρο της Αθήνας με ντεκόρ τοξικομανείς, άστεγους, μετανάστες δουλέμπορους και οίκους ανοχής, που μέσα από αυτό δουλεύει ένα κέντρο εκμετάλλευσης» έκανε λόγο ο Προκόπης Δούκας, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για τη Διάσωση του Ιστορικού Κέντρου, ενώ και ο Αδάμ Κωστίκας, από την ίδια Κίνηση, αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκατάστασης της έννομης τάξης στο κέντρο της πόλης.

Το πρόβλημα δεν λύνεται με επιχειρήσεις-«σκούπα»
«Η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου δεν επιλύεται με επιχειρήσεις-“σκούπα” αλλά μέσα από έναν κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό Ξενοκράτη» υπογράμμισε ο Κ. Καρτάλης, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο οποίος υποστήριξε πως στόχος της Επιτροπής είναι να ανοίξει το θέμα, να καταγραφούν τα προβλήματα, να εντοπιστούν οι αναγκαίες λύσεις και να δρομολογηθεί ένα ουσιαστικό σύστημα παρακολούθησης της εφαρμογής των λύσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Καρτάλης, η Αθήνα (μαζί με το Αμβούργο και την Μπρατισλάβα) είναι από τις ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες αναπτύσσονται με ανησυχητικό ρυθμό περιοχές-γκέτο με σημαντικά ποσοστά ανεργίας, ενώ σε άλλη έρευνα η Αθήνα καταλαμβάνει τα τελευταία δύο χρόνια την τελευταία θέση σε σύνολο 34 πόλεων της Ευρώπης σε κρίσιμες παραμέτρους του επιχειρηματικού γίγνεσθαι.


Βίος αβίωτος στο κέντρο
  • Το 3% με 4% αγγίζουν τα ποσοστά κατοίκησης στο ιστορικό κέντρο.
  • 22η η Αθήνα σε 30 πόλεις της Ευρώπης ως προς τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις.
  • Η στάθμευση (για το 84%), η παραβατικότητα/εγκληματικότητα (79%) και η ατμοσφαιρική ρύπανση (69%) είναι τα κύρια προβλήματα των κατοίκων της περιοχής.
  • Περισσότερα από 500 κτίρια στο ιστορικό κέντρο είναι εγκαταλελειμμένα.
  • Από τις 1.300 βιοτεχνίες στις αρχές του ’90 έχουν παραμείνει σήμερα οι 300. Αντίθετα, αύξηση 90% παρουσιάζει η απασχόληση σε μπαρ και εστιατόρια.
  • Χαμηλή αξιολόγηση από τους τουρίστες για τη χρήση των ξενοδοχείων και την προσφορά όλων των υπόλοιπων τομέων παροχής υπηρεσιών στο ιστορικό κέντρο.
  • Διαπιστώνεται σταδιακή απομάκρυνση παραδοσιακών ελληνικών επιχειρήσεων. Στις αγορές στις οδούς Σοφοκλέους, Σωκράτους, Ευριπίδου, Κολοκυνθούς η παρουσία των αλλοδαπών επιχειρήσεων ανέρχεται στο 40% της συνολικής εμπορικής δραστηριότητας.
(Πηγή: Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής)
και www.citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: