Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Τράπεζα Πειραιώς: Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ στην «πράσινη» ανάπτυξη

 
Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για «πράσινες» επιχειρήσεις και περιβαλλοντικές υποδομές, όπως είναι η δημιουργία 10 περιβαλλοντικών πάρκων σε νησιά, που θα δημιουργήσουν την επόμενη τριετία 12.000 νέες θέσεις εργασίας, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομίας και Περιβάλλοντος κ.κ. Λούκα Κατσέλη και Τίνα Μπιρμπίλη και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.
«Είναι χρέος και καθήκον όλων μας να ανοίξουμε τα πανιά μας, να επενδύσουμε, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να πάρουμε τα ρίσκα μας όλοι, κυβέρνηση, κόμματα, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι», υπογράμμισε ο κ. Σάλλας, τονίζοντας πως «πάνω από τις τσέπες μας είναι ο τόπος».
Οι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ σχήμα στο οποίο συμμετέχει κατά 65% η Τράπεζα Πειραιώς και κατά 35% το δημόσιο. Τα κονδύλια προέρχονται από ίδια κεφάλαια, το ΕΣΠΑ, την ΕΤΕπ.
Μάλιστα στόχος είναι να «τρέξουν» και άλλα αντίστοιχα προγράμματα με συνολικές επενδύσεις ύψους 12 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 8δισ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό) και δημιουργία 40.000 νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2014, ενώ ως το 2022, συνολικά υπολογίζεται να έχουν επενδυθεί στην «πράσινη» ανάπτυξη περίπου 50δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς είναι έτοιμο να «τρέξει» από την ερχόμενη Δευτέρα και θα κινηθεί σε 5 βασικούς άξονες ήτοι:
- Επενδύσεις για βιολογικό καθαρισμό ύψους 70 εκατ. ευρώ.
- Βιομηχανικές φωτοβολταϊκές στέγες (350 εκατ. ευρώ)
- Δημιουργία 10 μονάδων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης απορριμμάτων (80 εκατ. ευρώ)
- Δημιουργία νέων «πράσινων» βιομηχανικών περιοχών -ΒΙΠΕ (440 εκατ. ευρώ)
- Δημιουργία 10 περιβαλλοντικών πάρκων σε 10? ήδη επιλεγμένα νησιά σε Ιόνιο και Αιγαίο, ύψους 560 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να επιτευχθεί η αυτάρκεια των νησιών σε ενέργεια, υδροδότηση, διαχείριση απορριμμάτων και βιολογικές καλλιέργειες.
«Αν καταφέρουμε μέχρι το 2022 να έχουμε επενδύσει τα 50 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα ανέβει στην 6η θέση παγκοσμίως σε πράσινες επενδύσεις ως ποσοστό επί του ΑΕΠ»ανέφερε ο κ. Σάλλας και χαρακτήρισε το πρόγραμμα του 1,5δισ. ως «το καλύτερο που έχει ανακοινωθεί την τελευταία 25ετία».
«Προχωράμε σε μία μεγάλη απόφαση, να αναδιοργανώσουμε τις ΒΙΠΕ σε σύγχρονους και αναβαθμισμένους χώρους βιομηχανικών επενδύσεων» τόνισε η υπουργός Οικονομίας- Ανταγωνιστικότητας -Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη. Όπως είπε μόλις το 1,2% των μεταποιητικών επιχειρήσεων είναι εγκαταστημένες σε ΒΙΠΕ και χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως «υπόδειγμα χρηματοδότησης αειφόρου ανάπτυξης».
Η κ. Μπιρμπίλη σημείωσε πως το προτεινόμενο νέο αναπτυξιακό πρότυπο βάζει τη χώρα σε μια νέα τροχιά πράσινης ανάπτυξης και διευκρίνισε ότι στις ΒΙΠΕ θα δοθεί προτεραιότητα στη ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ για την ορθή διαχείριση των λυμάτων θα κατασκευαστούν νέες μονάδες βιολογικού καθαρισμού και θα αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες. 

2 σχόλια:

"ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" είπε...

Το ςυνεταιράκι της κ.Μπιρμπίλη, ο κ. Σάλλας,ένα χρόνο πριν ,όταν είχε στεγνώσει η αγορά απο ρευστό και άνοιξαν οι κρουνοί μέσω ΤΕΜΠΜΕ, με δάνεια εγγυημένα απο το δημόσιο άτοκα για τους δανειολήπτες (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) τους έδιωχνε να πάνε στην Αγροτική!Δεν εδινε ούτε σε πελάτες του! Αυτός είναι ο Σάλλας, αυτή είναι η Πειραιώς!!!

typhoon είπε...

Κάνε κλικ πάνω στην εικόνα να δεις που θα σε βγάλει. Οι αναρτήσεις του typhoon έχουν και μαγικά...