Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Μείωση τιμών έως 20% σε 6.500 φάρμακα

Μεσοσταθμική μείωση της τιμής 6.500 φαρμάκων κατά περίπου 20%, σε δύο φάσεις, αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, παρουσιάζοντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τη νέα πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων. 

Αφού επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά τις τιμές των φαρμάκων και η τρίτη πιο ακριβή χώρα στον κόσμο στα γενόσημα φάρμακα -με αποτέλεσμα η φαρμακευτική δαπάνη να έχει εκτοξευθεί στα 6,6 δισ. ευρώ το 2009- η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας πλήρους ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων φαρμάκων, από το σύνολο χωρών της Ε.Ε., για την ακριβέστερη παρακολούθηση της αγοράς.

Όπως διευκρίνισε η υπουργός, η μείωση της τιμής των φαρμάκων είναι αποτέλεσμα του νέου τύπου τιμολόγησης με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, ενώ εξήγησε ότι επιλογή του προτύπου αυτού έγινε: α) για να υπάρχει ένα σταθερό σύστημα αναφοράς και η τιμολόγηση να γίνεται βάσει αντικειμενικών κανόνων, β) για να μην υπάρξουν δυσκολίες στην εφαρμογή λόγω διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και γ) για να υπάρξει μια ομαλή και σταδιακή διαδικασία προσαρμογής των ίδιων επιχειρήσεων.
Στο σημείο αυτό η κ. Κατσέλη επεσήμανε πως για την ομαλή μετάβαση στο καθεστώς των νέων τιμών και για να μην υπάρξει πρόβλημα με το υπάρχον απόθεμα φαρμάκων στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες, προβλέπεται μεταβατική περίοδος προσαρμογής δύο μηνών, στην οποία τα φάρμακα θα πωλούνται παράλληλα και με τις δυο τιμές.
Όπως εξάλλου, ανέφερε, η ανατιμολόγηση των αντιγράφων φαρμάκων - γενοσήμων, θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται ως ποσοστό της τιμής του πρωτοτύπου εκτός πατέντας, μείον όμως 10%. Για κάθε καινούριο γενόσημο η τιμή του θα υπολογίζεται στο 70% της τιμής του πρωτοτύπου εκτός πατέντας. Την ίδια ώρα, ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει για τα νοσοκομειακά, τα ορφανά και τα κοινόχρηστα φάρμακα.
Σύμφωνα με την υπουργό, με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, ύψους τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως.
Καταλήγοντας, η κ. Κατσέλη διευκρίνισε πως οι ανωτέρω αποφάσεις αποτελούν μέρος μόνο του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου, που περιλαμβάνει την εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την καθιέρωση λίστας βάσει κριτηρίων και την ενίσχυση μέσω αναπτυξιακών κινήτρων της καινοτομίας και έρευνας στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα.
Η εξαγγελία της υπουργού Οικονομίας ότι θα μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού των τιμών τους στην καλύτερη περίπτωση είναι ένα σχέδιο επί χάρτου, που θα έχει την ίδια τύχη με αυτά που ανακοίνωνε κατά καιρούς η κυβέρνηση της ΝΔ, παρατηρεί το ΚΚΕ.
«Οι ληστρικές τιμές των φαρμάκων όχι μόνο δεν πρόκειται να μειωθούν, αλλά θα συνεχίζουν να αυξάνονται όσο το φάρμακο βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών», προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: