Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Πυρά Μέρκελ για το ρόλο των τραπεζών στην ελληνική κρίση

 
Σφοδρή επίθεση στις τράπεζες εξαπέλυσε την Τετάρτη η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ κρίνοντας "σκανδαλώδες" το ότι κατάφεραν να συγκαλυφθεί το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα και να προκληθεί έτσι κρίση σε όλη την ευρωζώνη.

Η κ. Μέρκελ υπενθύμισε ότι η Γερμανία αναμένει από την Ελλάδα σημαντικές προσπάθειες για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της.


"Είναι σκάνδαλο
αν αποδειχτεί ότι οι τράπεζες, που μας έφεραν ήδη στο χείλος του γκρεμού, μετείχαν επίσης και στην παραποίηση των δημοσιονομικών στατιστικών της Ελλάδας", τόνισε η κ. Μέρκελ σε πολιτική ομιλία της στο κρατίδιο Μέκλεμπουργκ - Δυτική Πομερανία, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε στην αναγκαιότητα για όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ να διαμορφώνουν τα μεγέθη των προϋπολογισμών τους με τον ίδιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση του ευρώ.


Παράλληλα η κ. Μέρκελ υπεραμύνθηκε του ευρώ, εκτιμώντας ότι η Γερμανία "θα είχε γνωρίσει ακόμα περισσότερες αναταράξεις" κατά την περυσινή οικονομική κρίση εάν δεν είχε υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα.


"Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να κάνει σοβαρές οικονομίες και είμαι ικανοποιημένη επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασχολείται με το θέμα αυτό" πρόσθεσε η Ανγκελα Μέρκελ.


Tην ίδια στιγμή
, θέμα εξαπάτησης των επενδυτών από την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs εγείρει ο διεθνής Tύπος και αναλυτές.
Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι μετά το επίμαχο swap του 2001 η αμερικανική τράπεζα ήταν ανάδοχος σε 10 εκδόσεις ελληνικών ομολόγων χωρίς όμως να έχει αποκαλύψει στους επενδύτες το πραγματικό χρέος της ελληνικής οικονομίας, στην ωραιοποιήση του οποίου είχε συμβάλει.


Όπως επισημαίνουν αναλυτές όλες αυτές οι μεγάλες "επενδυτικές" τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να "ποντάρουν σε μια χώρα" και να κερδίζουν σε κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και να χειραγωγούν καταστάσεις.


Πάντως, από τη Βουλή ο 
υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε νόμιμο και συμβατό με τους κανόνες της Eurostat το swap που είχε συνάψει η Ελλάδα, το 2001.

Εξάλλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Oικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου είπε οτι επρόκειτο για απόλυτα συμβατή συμφωνία με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Εurostat, η οποία εγγράφηκε κανονικά. Πρόσθεσε οτι τέτοιες πρακτικές συνεχίσθηκαν έως το 2008 έως ότου άλλαξε τους κανόνες η Κομισιόν.


Για εντοπισμό
έξι χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που προχώρησαν σε κερδοσκοπικές κινήσεις σε βάρος της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα έκανε νωρίτερα την Τετάρτη λόγο η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε κλειστή συνεδρίαση του γαλλικού κοινοβουλίου.

Kάθε ανάμειξη του διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας
Μάριο Ντράγκι -ο οποίος χρημάτισε αντιπρόεδρος της Goldman Sachs- στις ενέργειες της αμερικανικής τράπεζας που επέτρεψαν στην Ελλάδα να συγκαλύψει το χρέος της, αρνήθηκε την Τετάρτη εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: