Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

Επιχείρηση... διαφάνεια

- από το www.topontiki.gr
Τέλος στη διαφθορά του δημόσιου βίου επιχειρεί να βάλει ο Χάρης Καστανίδης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε το νέο νομοσχέδιο για τη διαφάνεια το οποίο προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τους δημόσιους λειτουργούς που διέπραξαν οικονομικά εγκλήματα, ενώ δίνει και επιπλέον κίνητρα σε όσους επιθυμούν να συνεργάζονται με τις αρχές για υποθέσεις που βλάπτουν το Δημόσιο.
Για παράδειγμα, όποιος προσκομίσει στοιχεία για την εμπλοκή υπαλλήλου σε πράξη διαφθοράς και η πράξη του αυτή βοηθά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, τότε αυτό έχει ως συνέπεια την ατιμωρησία του. Το ίδιο θετικές είναι και οι συνέπειες για τον καταγγέλλοντα υπάλληλο, ο οποίος συμβάλλει στην αποκάλυψη κυκλώματος διαφθοράς, ή στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς των προϊσταμένων του. Aπό την άλλη, βέβαια, σε περίπτωση που οι καταγγελίες αφορούν αδικήματα τα οποία έχουν παραγραφεί, ο καταγγέλλων ο οποίος εμπλέκεται δεν θα απαλλάσσεται, αλλά θα μειώνεται η ποινή του.
Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης διατηρεί το δικαίωμα παρέμβασης σε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν κατηγορίες εις βάρος τους και μπορεί να ζητά και τον εξατομικευμένο έλεγχο του «πόθεν έσχες».
Επιπλέον, η συμμετοχή των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» σε off shore εταιρίες, θα επιφέρει αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και δήμευση του μεριδίου της συμμετοχής στις συγκεκριμένες εταιρίες, ενώ ανάγεται σε κακούργημα ο παράνομος πλουτισμός των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» προσώπων, όπου υπερβαίνει το ποσόν των 73.000 ευρώ.
Τέλος, ο Χάρης Καστανίδης τόνισε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα συνδυαστούν και με την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: