Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Μέτρα - ανάσα για τους στρατιωτικούς

- το είδα στο radar-gr.blogspot.com
Της Ιωάννας Ηλιάδη 
Πακέτο μέτρων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των στρατιωτικών έχει προετοιμάσει και προωθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.Τα μέτρα αναμένεται να δοθούν από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Αμυνας προς τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων τις προσεχείς ημέρες για άμεση υλοποίηση. 
Αναλυτικά τα μέτρα αφορούν: 

Τοποθετήσεις - Μεταθέσεις
Εκτέλεση μεταθέσεων μόνο για τη συμπλήρωση των ελλείψεων των Μονάδων, την επαγγελματική κατάρτιση, τη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Η μείωση εκτιμάται ότι είναι εφικτή μέχρι και 50% του αριθμού των στελεχών που μετατίθεντο μέχρι τώρα (ο στρατός ξηράς μετέθετε κατά έτος 11.067 άτομα -μέσος όρος ετών 2004-2009- που αντιστοιχεί στο 39% της δύναμης του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού, μετακίνηση που στοιχίζει 15.000.000 ευρώ τον χρόνο).

Κατάργηση του μεγίστου χρόνου παραμονής στις φρουρές συμφερόντων (εκεί δηλαδή που υπάρχει ο βιοτικός κύκλος των στελεχών) και στις φρουρές προτίμησης και αύξηση του ελαχίστου χρόνου παραμονής σ’ αυτές. Διατήρηση του μεγίστου ορίου παραμονής στις μη επιθυμητές φρουρές.

Καθιέρωση υποχρεωτικής υπηρέτησης για όσους έχουν παιδιά που φοιτούν σε ΤΕΙ-ΑΕΙ ή στη φρουρά του τόπου που φοιτούν τα παιδιά τους ή στη φρουρά συμφερόντων τους.

Καθιέρωση υποχρεωτικής υπηρέτησης του στρατιωτικού προσωπικού σε φρουρά προτιμήσεώς του, όταν έχει τέκνα που φοιτούν στη Β’ και Γ’ Λυκείου. Οι μεταθέσεις των στελεχών αυτών θα σχεδιάζονται και θα υλοποιούνται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Η συνυπηρέτηση συζευγμένων στελεχών των ΕΔ γίνεται υποχρεωτική, χωρίς χρονικό όριο συνυπηρέτησης (ισχύουν οι περιορισμοί για εξωτερικό - Κύπρο) και καθιερώνεται το μέτρο της απόσπασης μέχρι την οριστική μετάθεση. 

Διαμονή - Στεγαστικές Ανάγκες
Εξάντληση όλων των περιθωρίων για την ανεύρεση πόρων, με σκοπό την εντατικοποίηση της κατασκευής νέων στρατιωτικών οικημάτων, κυρίως στις ακριτικές περιοχές.

Καθιέρωση ενιαίου τρόπου μοριοδότησης για την εισαγωγή στα στρατιωτικά οικήματα με βάση τα έτη υπηρεσίας, την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση των στρατιωτικών και όχι τη διάκριση αξιωματικών - υπαξιωματικών.

Καθιέρωση μοριοδότησης των στελεχών για όλα τα χρόνια υπηρεσίας τους, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ανάλογης αίτησης για στέγαση, ώστε όταν αιτηθούν, να προσμετρώνται όλα τα χρόνια υπηρεσίας. 

Περίθαλψη
Καθιέρωση του δικαιώματος κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων από συμβεβλημένους με το ΥΠΕΘΑ ιατρούς και ιατρικά κέντρα και για τα στελέχη σε φρουρές που δεν υπάρχουν στρατιωτικά νοσοκομεία. 

Νέα όρια
Αλλαγές σε ωράριο - υπηρεσίες 
Για ωράριο και υπηρεσίες έχουν αποφασιστεί τα εξής:

Καθιέρωση απαλλαγής έπειτα από 24ωρη υπηρεσία, την επομένη για τις καθημερινές.

Καθιέρωση ανωτάτου ορίου εκτέλεσης υπηρεσιών ανά μήνα στις 3 υπηρεσίες για τους ανώτερους αξιωματικούς, στις 4 υπηρεσίες ανά μήνα για τους κατώτερους αξιωματικούς, στις 5 υπηρεσίες ανά μήνα για τους υπαξιωματικούς και στις 7 υπηρεσίες ανά μήνα για τους ΕΠΟΠ.

Καθιέρωση του αριθμού των συμμετεχόντων σε κάθε εκδήλωση εκτός ωραρίου εργασίας, ανάλογα με το επίπεδο και τη δύναμη της Μονάδας-Σχηματισμού.

2 σχόλια:

tasulis είπε...

ΠΟΛΛΕς Σ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ.......... ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑΣ ΜΕ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ 5 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ??? ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 7..... ΠΟΛΛΕΣ...ΠΑΡΑΠΟΛΛΕΣ.

typhoon είπε...

Ναι, είναι πολύ πιο σωστό το ανώτατο πλήθος υπηρεσιών να εξαρτάται από τα χρόνια υπηρεσίας και όχι από τη βαθμίδα. Αυτό το θέμα δυσκολεύονται να το καταλάβουν οι ανώτατοι αξιωματικοί και γι' αυτό χωλαίνει επί σειρά ετών. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να τους το υπενθυμίσει. Άλλωστε οι υπαξιωματικοί είναι κι αυτοί απόφοιτοι παραγωγικών σχολών. Νοοτροπίες που παραπέμπουν έναν αιώνα πίσω θα πρέπει πλέον να απαλειφθούν.