Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Ξέσπασε πόλεμος για την ανακύκλωση

Πυρ εναντίον του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανακύκλωση, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τα τέλη του μήνα, ρίχνουν οι εταιρείες που εφαρμόζουν συστήματα ανακύκλωσης, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές που προωθεί θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές.
Όπως εκτιμούν, το υπουργείο προχωρεί στην δημιουργία ενός απρόσωπου και πολυάριθμου οργανισμού που θα ελέγχει τα συστήματα, αφήνοντας σκιές για την κατεύθυνση των πόρων
που θα εισπράττει ο φορέας από τις εταιρείες.

«Στον Οργανισμό  παρέχονται σημαντικοί οικονομικοί  πόροι που μπορεί να διαθέτει κατά το δοκούν, υπό το πρόσχημα της ανάθεσης μελετών, των οποίων η αναγκαιότητα και η σημασία δεν θα μπορεί να ελεγχθεί» αναφέρουν από την Ανακύκλωση Συσκευών.
Πέτρα του σκανδάλου  είναι η πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου  για τη δημιουργία ενός εποπτικού φορέα, ο οποίος θα ελέγχει και θα εποπτεύει την πορεία της ανακύκλωσης στη χώρα μας. 
Όπως σημειώνουν  η «εναλλακτική διαχείριση δεν  μπορεί να διενεργείται αποτελεσματικά  από έναν κρατικό οργανισμό,  εξ ορισμού γραφειοκρατικό και δυσκίνητο».
Η σύσταση πάντως του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και  Άλλων Προϊόντων, προβλεπόταν με τον νόμο του 2001 και μέχρι σήμερα δεν είχε ενεργοποιηθεί.
Τώρα το ΥΠΕΚΑ  μέσω της νέας νομοθετικής ρύθμισης αλλά και της γκρίνιας που αναπτύσσεται στην αγορά για την υπολειτουργία κάποιων συστημάτων, αποφάσισε να βάλλει σε λειτουργία τον φορέα, τα έξοδα του οποίου καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες ανακύκλωσης καταβάλλοντας το 3% από τις εισφορές των μελών τους.  
Οι επικριτές  του νομοσχεδίου αναφέρουν ότι το κόστος λειτουργίας του οργανισμού θα επιβαρύνει σημαντικά τα συλλογικά συστήματα, τουλάχιστον κατά 1,5-2 εκατομμύρια ευρώ και απειλούν με μετακύλιση του κόστους στα προϊόντα και τους καταναλωτές.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι οι εταιρείες αντιδρούν καθώς για πρώτη φορά θα πρέπει να μπουν κάτω από το μικροσκόπιο ενός Οργανισμού και να ελεγχθούν.
Ο νόμος αναφέρει ρητά τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα  των συστημάτων καθώς και την  επιβολή αυστηρών διοικητικών κυρώσεων και προστίμων σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις του (από 1.000 έως 1.000.000 ευρώ) καθώς επίσης και διακοπή λειτουργίας του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: