Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Εκτός διαλόγου η Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων

Ακόμη περιμένουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τα μέλη της Ένωσης Ελλήνων Δασοπόνων, ενώ βλέπουν ότι σχετικές προτάσεις και αιτήματα για περιβαλλοντολογικά ζητήματα που κατά καιρούς έχουν υποβάλει στα αρμόδια όργανα έχουν «μπει στο συρτάρι».

Σας παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Δασοπόνων.


«…Θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος να πει ότι είναι πολυτέλεια σήμερα το να συζητάς για την πράσινη ανάπτυξη, το περιβάλλον, την προστασία των υγροβιότοπων όταν βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση. Εμείς λέμε ότι δεν είναι πολυτέλεια να συζητάς για το περιβάλλον αυτές τις μέρες…». Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Π.Ε.Κ.Α. κος Μωραΐτης σε ημερίδα για την παγκόσμια ημέρα υγροτόπων στις 2/2/2010 στο Μεσολόγγι και θα συμφωνήσουμε απόλυτα.


«…Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι σε έξι με επτά μήνες περίπου θα φέρουμε μια ολοκληρωμένη δασική νομοθεσία. Αυτή είναι μια προθεσμία που δεν είναι τυχαία γιατί θα έχουμε και μια απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακριβώς για τα κριτήρια του δάσους, το τι είναι δάσος. Είναι μια συζήτηση που γίνεται πανευρωπαϊκά…. Για το θέμα του κυνηγιού, έχουμε υποσχεθεί και έχει αναλάβει ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Μωραΐτης την υποχρέωση, να ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη διαβούλευση όπου θα συμμετέχουν όλοι, και οι κυνηγοί και η Ορνιθολογική Εταιρεία και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι ξενοδόχοι. Όλοι, για να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση…» Δήλωση της Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. κας Μπιρμπίλη στον Ρ/Σ «FLASH». Αναρωτιόμαστε. Έχουν λόγο οι ξενοδόχοι για τις διατάξεις περί θήρας και δεν έχουν οι Δασικές Οργανώσεις!!


Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ διεξάγεται άτυπη διαβούλευση για το μέλλον της υπό κατάργηση Αγροφυλακής και την ένταξη των στελεχών της στη Δασοφυλακή, ακόμα δεν έχουμε κληθεί να υποβάλουμε τις προτάσεις μας. Είναι κανείς που αμφιβάλει ότι τουλάχιστον σε αυτό το θέμα δεν έχουμε λόγο;


 
Από τον Οκτώβριο του 2009 με Δελτίο Τύπου είχαμε διαμαρτυρηθεί για τις συναντήσεις σε διάλογο της πολιτικής ηγεσίας και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος με Επιμελητήρια, Μ.Κ.Ο, ιδιώτες μελετητές και άλλους μη κυβερνητικούς φορείς χωρίς παράλληλα τη παρουσία και τη συμμετοχή των Δασικών Οργανώσεων.

Τότε υποθέσαμε καλοπροαίρετα ότι εκ παραδρομής δεν κληθήκαμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας, στις συσκέψεις για την κατάρτιση του Νομοσχεδίου για τα καμένα της Αττικής. Παρόλα αυτά συμμετείχαμε στην ηλεκτρονική διαβούλευση του Υπουργείου για την σύνταξη του Νομοσχεδίου, καταθέτοντας προτάσεις για την γενικότερη Δασική πολιτική και στρατηγική. Οι Δασικές Οργανώσεις και μάλιστα των κλάδων των Δασοπόνων και των Δασοφυλάκων, που καλούνται να εφαρμόσουν στην πράξη τη Δασική Πολιτική, φρονούμε ότι πρέπει να είναι από τις πρώτες που θα πρέπει να καλούνται για να καταθέσουν τις απόψεις τους.


Μέχρι σήμερα μετά και από την κατάθεση επίσημων αιτημάτων μας, ακόμα περιμένουμε να συναντήσουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.


Είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια η Δασοπονία δεν απασχολούσε σοβαρά την Πολιτεία και μάλλον την κατέτασσε στις υποχρεώσεις που έπρεπε να ξεφορτωθεί. Η επανίδρυση Γενικής Γραμματείας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος στο νεοιδρυθέν Υπουργείο Περιβάλλοντος ήταν πάγιο αίτημα των Δασικών Οργανώσεων. Αυτό μας δίνει ελπίδες ότι κάτι πάει να αλλάξει. Ας μη διαψευστούμε για μια ακόμα φορά.


Αυτά προς το παρόν. Αναμένουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: