Συγκεκριμένα, αύριο (Τετάρτη) θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο σύσκεψη με την υφυπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας κυρία Χρίστοβα για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (Κομοτηνή - Χάσκοβο).
Παράλληλα στο στάδιο των υπογραφών βρίσκεται το νομοσχέδιο για τις απαλλοτριώσεις που σχετίζονται με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.
Επισης, υπογράφεται εντός των ημερών, ίσως και αυτήν την εβδομάδα, η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για την ανασυγκρότηση της επιτροπής διαπραγμάτευσης με τη διεθνή εταιρία κατασκευής του πετρελαιαγωγού.
Σε ότι αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, αναμένεται, ύστερα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στη Μόσχα, η υπογραφή του καταστατικού της εταιρίας για τον αγωγό, στην οποία θα υπάρξει «υψηλή εκπροσώπηση» της Ρωσίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό.
Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τις διμερείς ενεργειακές σχέσεις με χώρες του Κόλπου και ειδικά με το Κατάρ για την προμήθεια φυσικού αερίου.
Ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ΙΕΝΕ, καθηγητής του ΕΜΠ Π.Κάπρος επανέλαβε ότι σύμφωνα με τις μελέτες του Πολυτεχνείου η κατάργηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από το 2013 θα σημάνει για τη χώρα μας αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού κατά 40%, καθώς η δαπάνη για την αγορά των δικαιωμάτων από τους ηλεκτροπαραγωγούς θα κυμανθεί με συντηρητικές εκτιμήσεις στο 1,1 δισ. ευρώ.
Ο κ. Κάπρος ανέφερε ακόμη ότι για να επιτευχθεί ο στόχος συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 20% στο ενεργειακό ισοζύγιο θα πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των βιοκαυσίμων στις μεταφορές από 2,5% σε 9,4% και η συμμετοχή των ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ.) στην ηλεκτροπαραγωγή από 11% σε 32% με μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη από 57% σε 36% και αύξηση του φυσικού αερίου από 15% σε 26%.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χ.Σαχίνης ανέφερε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου το 2009 μειώθηκε κατά 15%, από 4 δισ. κυβικά μέτρα το 2008 σε 3,4 δισ., φαινόμενο που -όπως είπε- παρατηρήθηκε σε όλη την Ευρώπη.
Εκτός από την οικονομική κρίση και τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας έπαιξαν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως βλάβες σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και βροχοπτώσεις που αύξησαν τη χρήση των υδροηλεκτρικών.
Ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι μέσα στο 2010 θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την ίδρυση τριών νέων Εταιριών Παροχής Αερίου, στη Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου