Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Ποιο το δίδαγμα της ελληνικής κρίσης;

- το είδα στο www.foreignpress-gr.com
Ένα από τα κίνητρα για την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη στήριξη προς την Ελλάδα ήταν να αποφευχθεί η επιβάρυνση των τραπεζών με ζημίες από δάνεια προς χώρες όπως Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία.
 
Οι κυβερνήσεις των χωρών της Δύσης έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην ταχεία οικονομική ανάπτυξη για την αντιμετώπιση της ανεργίας, των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του υπερδανεισμού των καταναλωτών.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η παγκόσμια οικονομία θα καταφέρει, στο άμεσο μέλλον, να ανακάμψει με αλματώδεις ρυθμούς, όπως επισημαίνει ο Θόρολντ Μπέικερ σε σχόλιό του στη «WSJ».
Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας έχει επιβαρυνθεί από τα κυβερνητικά πακέτα μέτρων, αλλά και από τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Και τα ερωτηματικά για τις προοπτικές ανάκαμψης θα αποτρέψουν πολλές επιχειρήσεις με υψηλά επίπεδα ρευστότητας από επενδυτικές κινήσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης.
Και σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε από τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη και τα σχέδια των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο να αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα οικονομικής στήριξης. Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη λύση, αναφέρεται στο σχόλιο του κ. Μπέικερ στη «WSJ».

Η Κίνα προχωρεί ήδη σε μέτρα αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, καθώς ο αλόγιστος δανεισμός εγείρει φόβους περί πληθωριστικών πιέσεων, ενώ θέτει σε αμφιβολία τη δυνατότητα των αρχών του Πεκίνου να καταστρώσουν σχέδιο «ομαλής προσγείωσης» της οικονομίας. Ακόμη και η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ αρχίζει και συζητάει το ενδεχόμενο σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων μέτρων παρά τα υψηλά επίπεδα ανεργίας.
Και ορισμένοι αναλυτές διερωτώνται πόσες ακόμη πιστωτικές κρίσεις θα πρέπει να υποστεί η παγκόσμια οικονομία μέχρις ότου ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις και μέτρα για την αποκατάσταση του χρηματοοικονομικού συστήματος. Τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αποτελούν μια πικρή υπενθύμιση ότι παραμένουν ακόμη μεγάλα και ασταθή τμήματα στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό οικοδόμημα, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανάλυση της «WSJ».
Ένα από τα κίνητρα για την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη στήριξη προς την Ελλάδα ήταν να αποφευχθεί η επιβάρυνση των τραπεζών με ζημίες από δάνεια προς χώρες όπως Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία. Εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά παραγώγων, τότε θα πάει χαμένο και το δίδαγμα από την ελληνική κρίση. 

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: