Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Ελλάδα και Κίνα στο επίκεντρο της G7

- το κείμενο από το www.foreignpress-gr.com

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας  Naoto Kan (δεξιά) παρακολουθεί μία καλλιτεχνική παράσταση μαζί με τον Διοικητή της Τράπεζας του Καναδά Mark Carney (κέντρο) και την Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Christine Lagarde κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών οικονομικών του G7 στο Iqaluit, Nunavut του Καναδά (Reuters pic).

Η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας καθώς και η οικονομία της Κίνας βρίσκονται ανάμεσα στα κυρίαρχα θέματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της G7 αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το G7 αποτελείται από τρεις μεγάλες χώρες της Ευρώπης (ΟΝΕ) – Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία – καθώς και από τις ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ιαπωνία και Καναδά.

Στις πρώτες συζητήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια δείπνου την Παρασκευή το βράδυ ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών επεσήμανε τις ανησυχίες που επικρατούν στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές για τα ελλείμματα των Ευρωπαϊκών κρατών και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι η Ιαπωνία θα αναζωογονήσει την εγχώρια ζήτηση μέσω δημοσιονομικών μέτρων.

«Υπάρχουν πολλές συζητήσεις σχετικά με την Ελλάδα», όπως για το αν πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ηγηθούν των προσπαθειών για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας. «Για τους Ευρωπαίους, η κρίση της Ελλάδας – όχι της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας – φαίνεται να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα», δήλωσε.

Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας είναι το χειρότερο ανάμεσα στα ανεπτυγμένα κράτη και υπολογίζεται στο 180% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής. «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο και χαίρομαι που δεν είναι η Ιαπωνία», συμπλήρωσε.

«Ο ρόλος των περισσότερων χωρών είναι να υποστηρίξουν τις οικονομίες και να μειώσουν τα ελλείμματά τους», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας της Μ. Βρετανίας Alistair Darling.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Wolfgang Schaeuble ανέφερε πως η Ελλάδα θα παίξει σημαντικό ρόλο. «Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα. Εξαρτάται από την κατάλληλη στρατηγική εξόδου. Η Ευρώπη δεν είναι η μόνη με προβλήματα στα ελλείμματα», επεσήμανε.

«Η ΕΕ έχει επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας και αποταμίευσης στην Ελλάδα, και θα παρακολουθεί στενά αν η χώρα κινείται σε αυτά τα πλαίσια», είπε ο Schaeuble.

Άλλες πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια: