Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Κινδυνεύουν και οι ΗΠΑ από την...Moody's

- το είδα στο www.foreignpress-gr.com
Η Moody’s Investors Service Inc. προειδοποίησε ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση "Aaa" της αμερικανικής κυβέρνησης θα βρεθεί υπό πίεση στο μέλλον εκτός και αν ληφθούν επιπλέον μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. 

Η αμερικανική κυβέρνηση διατηρεί την κορυφαία αξιολόγηση προς το παρόν λόγω "του υψηλού βαθμού οικονομικής και θεσμικής δύναμης", αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
 
Ωστόσο η Moody’s προειδοποιεί ότι "αν η τρέχουσα ανοδική τάση του δημόσιου χρέους βρεθεί να διατηρείται και τελικά καταστεί αμετάκλητη, η αξιολόγηση θα μπορούσε να γνωρίσει καθοδικές πιέσεις". 
 
Η αντιμετώπιση της πιστωτικής κρίσης και της ύφεσης από την αμερικανική κυβέρνηση χωρίς ταυτόχρονα να επιβαρύνεται ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός και η ικανότητα της οικονομίας να ανακάμψει αποτελούν θέματα που θα καθορίσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει ο οίκος.  
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά πως το έλλειμμα θα φτάσει τα 1,556 τρισ. δολ. αυτό το δημοσιονομικό έτος, ή το 10,6% του ΑΕΠ, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αμερικανική κυβέρνηση εμφάνισε έλλειμμα 1,413 τρισ. δολ. το δημοσιονομικό έτος του 2009 ,ή 9,9% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: