Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Εξεταστική Siemens: Σε εκκρεμότητα παραμένει η οριστική παραλαβή του συστήματος C4I

 
Δεν έχει γίνει ακόμη έγκριση της οριστικής παραλαβής του έργου ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, όπως προκύπτει από έγγραφη απάντηση που απεστάλη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens.

Σύμφωνα με έγγραφο του προϊσταμένου του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής της ΕΛ.ΑΣ., υποστρατήγου Βασιλείου Δασκαλάκη, η συμβατική παραλαβή του έργου έγινε στις 14/11/08 με σχετικό πρωτόκολλο οριστικής ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής του συντάχθηκε από την αρμόδια επιτροπή.

Πλην όμως, η οριστική παραλαβή σταμάτησε επί θητείας του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη και το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα με συνέπεια ο προμηθευτής να έχει ήδη προσφύγει στη Διαιτησία, όπου ζητεί συνλικά ποσό που ανέρχεται στα 70.246.683 ευρώ.

Ίδια στάση αναμονής τήρησε και ο νέος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όταν στις 27/10/2009 με νέο πρωτόκολλο η επιτροπή παραλαβής του έργου προέβη στην απόρριψη επτά υποσυστημάτων

Κατά το ίδιο έγγραφο «εφόσον εγκριθεί η γενομένη με το από 14/11/2008 πρωτόκολλο ποιοτική και ποσοτική παραλαβή του συστήματος» από τα 36,9 εκ. που έχει να λάβει ο προμηθευτής θα παρακρατηθεί ποσό 23,5 εκ. ευρώ για αποκλίσεις και ελλείψεις του συστήματος.

Εξάλλου με δήλωσή του ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής, διαψεύδει ότι βρίσκεται ο ίδιος πίσω από την αποπομπή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Μανασή, γιατί, όπως σημειώνει από τον Σεπτέμβριο του 2001 το υπουργείο Μεταφορών έπαψε να εποπτεύει τον ΟΤΕ αφού το ποσοστό του Δημοσίου μειώθηκε κάτω από 50%.

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι κατατέθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή έγγραφο υπόμνημα του πρώην υπουργού και βουλευτού της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα. Στο υπόμνημα αναφέρεται όλη η προϊστορία και υποστηρίζεται ότι «ουσιαστικά η διαπλοκή και η ανάμειξη της Siemens με το πολιτικό σύστημα» αρχίζει μετά την πτώση της Οικουμενικής. Ο κ. Κεφαλογιάννης δηλώνει πρόθυμος να εξεταστεί από την Επιτροπή.

Την Πέμπτη κατέθεσε ο πρώην διευθυντής διαχείρισης δικτύου και συντήρησης του ΟΤΕ Νικήτας Μπαριτάκης μίλησε για υπερβολικές παραγγελίες υλικών και υπερτιμολογήσεις την περίοδο 2003-2005. Είπε επίσης ότι έγινε μία απόπειρα να αποκτήσουν πρόσβαση στα δίκτυα οι προμηθευτές, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: