Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Στη κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ

- το είδα στο www.politicsonline.gr


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, που βρέθηκε αυτές τις ημέρες σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ,  φάνηκε αδιάλλακτος στις αμερικανικές πιέσεις να διακοπούν οι κατασκευές νέων κατοικιών και οικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ. 

«Ο εβραϊκός λαός κτίζει στην Ιερουσαλήμ εδώ και 3.000 χρόνια, όπως κτίζουμε και σήμερα» δήλωσε. «Η Ιερουσαλήμ δεν είναι κάποιος απλός οικισμός. Είναι η πρωτεύουσά μας…». Αυτή η σκληρή στάση τηρήθηκε σε όλη τη διάρκεια των επαφών του Ισραηλινού ηγέτη με τις αμερικανικές αρχές, παρά το γεγονός ότι η όλη επίσκεψη είχε σκοπό το να τα βρουν μεταξύ τους οι δυο πλευρές. Από την αμερικανική πλευρά, η υπουργός κα Clinton επιβεβαίωσε την αμερικανική στήριξη στο Ισραήλ,  σημειώνοντας πως «οι σχέσεις μας είναι στέρεες, σταθερές και θα διαρκέσουν για πάντα…», παρά το γεγονός ότι στη παρούσα φάση, οι ΗΠΑ διαφωνούν κάθετα  με τη πολιτική του Ισραήλ, και θεωρούν το υφιστάμενο status quo στη περιοχή, ως «απαράδεκτο».

Ο Δήμος της Ιερουσαλήμ...
προχώρησε στην έγκριση ανέγερσης 20 νέων πολυκατοικιών για Εβραίους στην ανατολική πλευρά της πόλης, και σε περιοχή που θεωρείται αραβική. Η κίνηση αυτή ήταν ότι έπρεπε προκειμένου να διαταραχτεί το κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθη η επίσκεψη του Netanyahu στη Ουάσιγκτον. Η απόφαση αυτή, για την ανέγερση νέων κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι η δεύτερη μέσα σε ένα μήνα. 

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, τα οικιστικά σχέδια των Ισραηλινών είναι καταστρεπτικά για την αναγκαία ειρήνευση της περιοχής. Πολλοί Ισραηλινοί κατηγορούν ευθέως τον πρωθυπουργό τους για την όχι και τόσο απαραίτητη αδιαλλαξία του, αλλά  και την ευθεία  πρόκληση εναντίον της θέλησης των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον βουλευτή Eitan Cabel, «ο Netanyahu φτύνει στα μούτρα τον Ομπάμα, αυτή τη φορά από κοντινή απόσταση… Τόσο αυτός όσο και η πυρομανής κυβέρνησή του επιμένουν στη πυροδότηση ολόκληρης της Μέσης Ανατολής».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό τύπο, ο Netanyahu επιστρέφει στο Ισραήλ από ένα ταξίδι το οποίο και δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί ευθύς εξαρχής.  Ο Ισραηλινός ηγέτης δέχθηκε το «σνομπάρισμα» του Ομπάμα, ο οποίος μεταξύ άλλων, αποχώρησε από μια συγκεκριμένη συνάντηση, λέγοντας πως «Θα είμαι εδώ γύρω, ειδοποιείστε με αν έχουμε τίποτα  το καινούργιο…». Όπως γράφει η εφημερίδα Haaretz: «Ο πρωθυπουργός μας επιστρέφει ντροπιασμένος, απομονωμένος, και πολύ πιο αδύναμος από ότι ήταν όταν αναχώρησε… Ο Ομπάμα του φέρθηκε σαν προβληματικό παιδί, παρά σαν έναν ηγέτη κράτους, και  αντί ο Netanyahu να ορίσει την ατζέντα των συνομιλιών, παρέδωσε τον έλεγχο στον Ομπάμα».

(S.A.) N.Y. Times, A.P., London Times, Haaretz

Δεν υπάρχουν σχόλια: