Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Υπουργοί... υπό αξιολόγηση

Αφού πήρε τα «αποτελέσματα» που ήθελε στο Βερολίνο, το Παρίσι και την Ουάσιγκτον, ο Γ. Παπανδρέου επιστρέφει στην Αθήνα ενισχυμένος και με ένα μονάχα άγχος: να εφαρμοστούν και να αποδώσουν καρπούς τα μέτρα

Ξέρει ότι, αν στην αξιολόγηση του Μαΐου οι Βρυξέλλες βρουν ελλείμματα, η κυβέρνηση θα επιστρέψει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ανάγκη να αποφασίσει κι άλλα μέτρα, που θα βυθίσουν την αξιοπιστία της στα τάρταρα και την οικονομία στην ύφεση. Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο ο πρωθυπουργός επιστρέφει έχοντας στις αποσκευές του έκτακτα μέτρα... για τους υπουργούς!  

Πέντε μήνες από τις εκλογές ξέρει με ακρίβεια ποιοι και τι του εισηγήθηκαν, ποιοι και σε τι έπεσαν μέσα ή έπεσαν έξω.
Ποιοι ευθύνονται για τις καθυστερήσεις, ποιοι λίγο έλειψε να ρίξουν το κυβερνητικό σκάφος στα βράχια της χρεοκοπίας. Και όχι μονάχα αυτό.
Πέντε μήνες από τις εκλογές ο Γ. Παπανδρέου έχει σαφή εικόνα για το ποιοι βγαίνουν στα κανάλια και στη Βουλή και δίνουν μάχες για την πολιτική του και ποιοι δημόσια και στο παρασκήνιο τον υποσκάπτουν.

Σύμφωνα με έκφραση συνεργάτη του «ξέρει ποιοι βιάστηκαν να τον θεωρήσουν τελειωμένο»! «Για όλους αυτούς αυτά που συνέβησαν στο Βερολίνο, το Παρίσι και την Ουάσιγκτον ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη» επισημαίνει ο συνομιλητής μας.
Ο Γ. Παπανδρέου θα συγκαλέσει τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα και θα θέσει τους πάντες ενώπιον των ευθυνών τους. Για τις πράξεις και τα λόγια τους. Θα ζητήσει από τα στελέχη του να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί, αυτό που κρίνεται δεν είναι η ψυχή ή το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, αλλά το μέλλον της χώρας. 

Όποιος επενδύσει στην καταστροφή για να αναδειχθεί την επόμενη μέρα θα τεθεί αυτόματα εκτός κυβερνητικών και κομματικών γραμμών. Όλα αυτά, βέβαια, δεν σημαίνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξουν και έκτακτες αποφάσεις. Να έρθουν ενισχύσεις -π.χ. ο Λ. Παπαδήμος- ή να δημιουργηθούν οι κυβερνητικοί κύκλοι για να μπορέσει να προχωρήσει επιτέλους η ανάπτυξη. Με τον Γ. Παπανδρέου κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Άλλωστε, είθισται οι ανασχηματισμοί και οι υποτιμήσεις (πάλαι ποτέ) να μην προαναγγέλλονται ποτέ.

«Ο Γιώργος έχει άποψη για το κοστούμι και το... ταγέρ που ταιριάζει σε καθέναν και καθεμία εντός και εκτός κυβέρνησης» σημειώνουν οι επιτελείς του.
Οι ίδιοι, βέβαια, φροντίζουν να προσθέτουν ότι «για εμάς δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού». «Υπάρχει», λένε, «θέμα οι υπουργοί να κάνουν τη δουλειά τους». Φαίνεται, έτσι να δίνουν χρόνο και μία ακόμη ευκαιρία σε όσους ορκίστηκαν πριν από πέντε μήνες. Οι υπουργοί θα πρέπει από εδώ και πέρα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα για τα οποία έχουν δεσμευτεί.

Τον Μάιο θα πρέπει να έχουν φανεί τόσο τα αποτελέσματα των περικοπών όσο και τα αποτελέσματα των αναπτυξιακών πολιτικών. «Θα πρέπει να δαπανάμε λιγότερα και να παράγουμε περισσότερα» σημειώνουν οι άνθρωποι του πρωθυπουργού.

Μέχρι τότε θα πρέπει ακόμη να έχουν λήξει οι αλλαγές σε παιδεία και υγεία, που είναι τα μόνα αντισταθμιστικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η κυβέρνηση στην κοινωνία σε αυτή τη φάση.
 
Το σίγουρο είναι πως τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έκλεισαν οριστικά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Τα κινεζικά σενάρια, η αναθέρμανση της οικονομίας, οι αυξήσεις και άλλα που κυριάρχησαν στην προεκλογική και πρώτη μετεκλογική περίοδο φαντάζουν, πλέον, σαν μακρινά όνειρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: