Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Τώρα οι Γερμανοί παραδέχονται ότι η μείωση μισθών δεν είναι λύση

Από την έγκυρη γερμανική εφημερίδα Die Zeit:

Σε σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit αναγνωρίζεται ότι ποτέ δεν υπήρξε υπέρμετρη αύξηση των μισθών στην Ελλάδα και ότι το ύψος των μισθών δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται εδώ: "Μία άλλη κατηγορία που αποδίδεται συχνά στους Έλληνες, αλλά δεν είναι αλήθεια, είναι ότι προέβησαν σε υψηλές μισθολογικές αυξήσεις και συνεπώς αυτό έβλαψε την ανταγωνιστικότητά τους. Εάν όμως εξετάσει κάποιος προσεκτικότερα τα στοιχεία θα διαπιστώσει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα και εντελώς παράδοξα η ανταγωνιστικότητα της χώρας από μόνη της, παρά τα υψηλά ποσοστά ανάπτυξης των τελευταίων ετών, δε φαίνεται καθόλου αυξημένη (επισημαίνεται ότι ο κλασικός ορισμός της ανταγωνιστικότητας είναι το αντίστροφο εργατικό κόστος ανά μονάδα παραγωγής, ή ο λόγος της παραγωγικότητας προς το μισθό). Το ενδιαφέρον είναι ότι οι αυξήσεις μισθών των Ελλήνων, υστερούν σε σύγκριση με αυτές της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, ή της Ισπανίας.
Σχετικές αυξήσεις μισθών με βάση αναφοράς το έτος 2000.
Μαύρη γραμμή: Γερμανία, μπλε: Ελλάδα, πράσινη: Ιρλανδία, κίτρινη: Ισπανία, κόκκινη: Ιταλία και μωβ: Πορτογαλία

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει χάσει σημαντικό μερίδιο από την παγκόσμια αγορά. Αυτό δε συμβαίνει γιατί ο μισθός των Ελλήνων έχει αυξηθεί υπερβολικά, αλλά επειδή το ήμισυ περίπου των εξαγωγών τους κατευθύνεται σε μη-κάτοικους της ζώνης του ευρώ, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική και γενικότερα σε χώρες που δεν έχουν ευρώ. Τα νομίσματα πολλών από αυτές τις χώρες έχουν, ωστόσο, υποτιμηθεί έναντι του ευρώ, γεγονός που έχει πλήξει σημαντικά τις ελληνικές εξαγωγές."

Σε άλλο προχθεσινό άρθρο της Die Zeit (βλ. εδώ) διαβάζουμε σε σχέση με τα νέα μέτρα και τις κοινωνικές αναταραχές: "Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι ένα ευρωπαϊκό πειραματικό εργαστήριο. Καμία χώρα δεν έχει περικόψει τόσο πολύ και τόσο σύντομα τον προϋπολογισμό της κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Πουθενά αλλού στην Ευρωζώνη δεν έχει επιβληθεί μία τόσο δραστική παραίτηση από την ευημερία."
Μέρος αυτού του άρθρου έχει δημοσιευτεί και στο tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: