Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Κρίσιμη συνάντηση Παπανδρέου - Μπαρόζο σήμερα. Ομιλία του πρωθυπουργού αύριο στο Ευρωκοινοβούλιο.

 
Εκτάκτως συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Καταλύτης για την συνάντηση θεωρείται η δήλωση Παπανδρέου από την Ουγγαρία ότι η Ε.Ε. θα πάρει τις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά το ίδιο θα πράξει και η Ελλάδα, αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτο το παράθυρο της προσφυγής στο ΔΝΤ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε χθες ότι το θέμα της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί στην σύνοδο κορυφής στις 25 και 26 του μηνός εάν δεν υπάρξει σχετικό ελληνικό αίτημα.
Κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα απαντούσαν με νόημα ότι είναι αδύνατον να τεθεί θέμα βοήθειας από την Ελλάδα, όταν παραμένει άγνωστο ποιοι, πως και κυρίως με ποιο επιτόκιο θα μπορούσαν να δανείσουν την χώρα μας.

Για την Ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη 18 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. 

Θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Οικονομική, Χρηματοπιστωτική και Κοινωνική Κρίση.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με μέλη της επιτροπής και τους άλλους συμμετέχοντες στο πάνελ για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και τη μεταρρύθμιση και την αειφορία στα δημόσια οικονομικά.

Κατά την πρώτη μέρα της διακοινοβουλευτικής συζήτησης που οργανώνεται από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έμφαση θα δοθεί στη στρατηγική της ΕΕ για ανάπτυξη και τη δημιουργία απασχόλησης με ορίζοντα το 2020.


Στη συνέχεια η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, την οικονομική σταθερότητα και εποπτεία.


Στους προσκεκλημένους περιλαμβάνονται η Elena Salgado, Ισπανίδα Υπουργός Οικονομικών, ο επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Olli Rehn, ο Jürgen Stark από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (και οι δύο την Τρίτη 16 Μαρτίου), ο Επίτροπος Michel Barnier και ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Dominique Strauss-Kahn (και οι δύο την Τετάρτη 17 Μαρτίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: