Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Τι κρύβεται πίσω από την πρόταση του γερμανού υπουργού οικονομικών για δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου?


κάντε κλικ στην εικόνα για να το ακούσετε μουσικά...

Ο Wolfgang Münchau γράφει στους Financial Times, σε ένα άρθρο με τίτλο "Συρρίκνωση της ευρωζώνης, ή δημιουργία μιας δημοσιονομικής ένωσης?", τα εξής:

[...]

Όταν διάβασα τη συνολική πρόταση λεπτομερώς, το τοπίο έγινε ακόμα πιο ομιχλώδες - μπερδεύτηκα ακόμα περισσότερο. Συνειδητοποίησα ότι το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι μόνο ένα προπέτασμα καπνού. Η πραγματική σφαίρα στο πιστόλι της πρότασής του είναι ότι οι χώρες θα μπορούσαν να φεύγουν από την ευρωζώνη χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν  και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν βοηθά τις χώρες που βρίσκονται σε δυσκολία. Αυτό είναι μόνο για να τις βοηθήσει να αποχωρήσουν.

[...]

Το δεύτερο συμπέρασμά μου είναι ότι μία νομισματική ένωση βασισμένη σε κανόνες παραμένει ακόμα δυνατή, αλλά μόνο μεταξύ μίας ομάδας παρόμοιων χωρών - σε όρους οικονομικής ανάπτυξης και βασικών πολιτικών συμπεριφορών οικονομικής πολιτικής. Μόνο ένας σχετικά μικρός αριθμός χωρών θα ήταν ικανός να αντέξει μία νομισματική ένωση με τη Γερμανία πολιτικά και οικονομικά.

Η πρόταση του Schäuble μου λέει ότι η συντηρητική κυβέρνηση της Γερμανίας ασπάζεται το προηγούμενο συμπέρασμα. Θα έπρεπε, όμως, να είναι πολύ προσεκτικοί στο τι εύχονται. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα μπορούσαν τελικά να το πετύχουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: