Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010

Αναζητείται το «άστρο του θανάτου»

Η NASA αναζητεί ένα αόρατο «άστρο του θανάτου», το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο και κατά καιρούς, «στέλνει» εν δυνάμει καταστροφικούς κομήτες προς το μέρος της Γης. 

Επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας έχουν βαφτίσει το, προς το παρόν υποθετικό άστρο, με το όνομα "Νέμεσις".
Με βάση τους υπολογισμούς των επιστημόνων είναι τεράστιο σε μέγεθος. 
Θεωρείται πέντε φορές μεγαλύτερο από τον γίγαντα Δία και 7.000 μεγαλύτερο από τη Γη!
Θα μπορούσε μάλιστα να είναι αυτό που ευθύνεται για την πρόσκρουση ενός κομήτη ή αστεροειδούς, που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατ. χρόνια. 

Σύμφωνα με ορισμένους παλαιοντολόγους, κατά τα τελευταία 250 εκατ. χρόνια, η Γη "βομβαρδίζεται" κάθε περίπου 26 εκατ. χρόνια από κάποιο παγωμένο ουράνιο σώμα που προκαλεί μαζική εξαφάνιση των ειδών στον πλανήτη μας. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, πίσω από τις περιοδικές καταστροφικές προσκρούσεις βρίσκεται ένας άλλος "ένοχος" που ακούει στο όνομα "Νέμεσις". 
Το "άστρο του θανάτου" στέλνει ουράνια σώματα πάνω στη Γη.

Ορισμένοι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το "κρυφό" άστρο βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός τρίτου του έτους φωτός, δηλαδή 25.000 φορές την απόσταση Ήλιου - Γης. 

Εκτιμάται ότι πρόκειται για έναν ερυθρό ή καφέ "νάνο", ένα "αποτυχημένο" άστρο που δεν κατάφερε να δημιουργήσει αρκετή ενέργεια, ώστε να καίει όπως ο ήλιος μας σήμερα.  

Αν και δεν φαίνεται από τα τηλεσκόπια του ορατού φωτός, ελπίζεται ότι θα γίνει αντιληπτό από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο υπερύθρων ακτίνων WISE της NASA, που εκτοξεύτηκε πέρυσι και άρχισε από φέτος τον Ιανουάριο να "χαρτογραφεί" τους ουρανούς. 

Το τηλεσκόπιο αναμένεται να βρει 1.000 καφέ "νάνους" σε μια ακτίνα 25 ετών φωτός από τον ήλιο μας, ώσπου να του τελειώσουν τα καύσιμα τον Οκτώβριο.

Εξάλλου, το κοντινότερο κανονικό άστρο στη Γη απέχει περίπου 4,5 έτη φωτός.

Το ηλιακό μας σύστημα περιβάλλεται από μια τεράστια σφαίρα παγωμένων σωμάτων, το λεγόμενο "Νέφος Όορτ", σε υπερδιπλάσια απόσταση από την "Νέμεση". 

Μερικά από τα παγωμένα σώματα έλκονται προς τη Γη ως κομήτες. 

Επιστήμονες πιστεύουν ότι για αυτό φταίει η ελκτική δύναμη που ασκεί η βαρύτητα της αόρατης "Νέμεσης".  

Μια ένδειξη ότι η τελευταία όντως υπάρχει, είναι η ανακάλυψη το 2003 ενός μυστηριώδους νάνου πλανήτη, της "Σέντνα", που έχει μια περίεργη επιμήκη τροχιά γύρω από τον ήλιο μας, διάρκειας 12.000 γήινων ετών.

Σύμφωνα με τον αστρονόμο, Μάικ Μπράουν που την ανακάλυψε, "η Σέντνα είναι ένα πολύ περίεργο αντικείμενο. Δεν θα έπρεπε καν να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται! Δεν πλησιάζει ποτέ κανέναν από τους γιγάντιους πλανήτες ή τον ήλιο μας. Έχει τη δική της πορεία, χάρη στην απίστευτα εκκεντρική τροχιά της. Ο μόνος τρόπος να έχει αποκτήσει μια τέτοια τροχιά, είναι να την έχει ωθήσει κάποιο άλλο γιγάντιο σώμα - άρα, λοιπόν, τι υπάρχει εκεί πέρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: