Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο γεννιέται...


Υπέρ του «ΕΝΤ» και η Κομισιόν 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την ιδέα της ίδρυσης ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, δηλώνει ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.
"Η Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει ένα τέτοιο ευρωπαϊκό όργανο, το οποίο θα έχει την υποστήριξη των μελών της ευρωζώνης", σημειώνει στις δηλώσεις του στην εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι οι βοήθειες που θα εγγυάται το ταμείο αυτό θα πρέπει "να συνδέονται με αυστηρούς όρους" δηλώνει ο κοινοτικός επίτροπος. 


"Για να υπάρχει σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, χρειαζόμαστε έναν θεσμό που θα διαθέτει την εμπειρία του ΔΝΤ και ανάλογες δυνατότητες επέμβασης" Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε, Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, το πρώτο μέλος της γερμανικής κυβέρνησης που υποστηρίζει ανοιχτά την ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, θα παρουσιάσει τις επόμενες μέρες τις δικές του προτάσεις.

Στη συνέντευξη πάντως, ο Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε, απέρριψε τη βοήθεια του ΔΝΤ για να βγει η Ελλάδα από την κρίση υπογραμμίζοντας ότι η ζώνη του Ευρώ έχει σκοπό να μπορεί να ρυθμίζει μόνη της τα προβλήματα της.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

"Η αποδοχή οικονομικών βοηθειών από το ΔΝΤ θα ήταν κατά την άποψή μου μια παραδοχή ότι οι χώρες του Ευρώ δεν μπορούν να ρυθμίζουν μόνες τους τα προβλήματά τους"

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ ενός καλύτερου συντονισμού των ευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών και κάλεσε τους ομολόγους του να "ονομάσουν ανοιχτά και ειλικρινώς τα προβλήματα κάθε κράτους της ζώνης του ευρώ και να διατυπώσουν συστάσεις".

Την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου ζήτησε επίσης η βαυαρική πτέρυγα (CSU) του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε αλλά και το συγκυβερνόν κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) μέσω του γενικού γραμματέα του Κρίστιαν Λίντνερ.
"Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, γενικός γραμματέας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CSU) στην εφημερίδα Μπιλντ αμ Ζόνταγκ, που κυκλοφόρησε σήμερα Κυριακή.

"Οφείλουμε τώρα να σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο θα εποπτεύουμε καλύτερα στο μέλλον κράτη της ζώνης του ευρώ όπως η Ελλάδα και θα μπορούμε να εφαρμόζουμε αποτελεσματικές κυρώσεις", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: