Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Η λάμψη των Όσκαρ

 
Ο Τζεφ Μπρίτζες (Α' ανδρικού ρόλου), η Σάντρα Μπούλοκ (Α' γυναικείου ρόλου) και η Κάθριν Μπίγκελοου (Σκηνοθεσίας) είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι στην 82η τελετή απονομής των Όσκαρ. Στην αργεντίνικη ταινία «Το μυστικό στα μάτια της» απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. 


Αδελφός του επίσης ηθοποιού Μπο Μπρίτζες και του κινηματογραφικού αστέρα Λόιντ Μπρίτζες, ο Τζεφ Μπρίτζες ήδη είχε προταθεί άλλες τέσσερις φορές για το Όσκαρ, όμως ποτέ άλλοτε δεν είχε φύγει από το Κόντακ Θίατερ με το χρυσό αγαλματίδιο. 
 
Η Σάντρα Μπούλοκ τιμήθηκε με το πρώτο της Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της ως μητέρα στην ταινία The Blind Side, κατά την τελετή απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας.
Η Μπούλοκ ερμήνευσε στην ταινία, που βασίζεται σε αληθινή ιστορία. με πρωταγωνίστρια μία μητέρα σε προάστιο αμερικανικής πόλης που αναλαμβάνει έναν νέγρο έφηβο και τον οδηγεί σε μία λαμπρή καριέρα στο αμερικανικό ποδόσφαιρο. 

Η Κάθριν Μπίγκελοου έγινε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία της The Hurt Locker, την ταινία που πραγματεύεται τον πόλεμο του Ιράκ μέσω της δράσης μίας αμερικανικής ομάδας εξουδετέρωσης ναρκών. Η ταινία της απέσπασε ένα ιστορικό βραβείο, καθώς μία χαμηλού κόστους ταινία κατόρθωσε να υπερτερήσει της υπερπαραγωγής του Avatar. 

Η επικράτηση του The Hurt Locker έδωσε και δεύτερο χρυσό αγαλματίδιο στη σκηνοθέτη του Κάθριν Μπίγκελοου. Η Μπίγκελοου ήταν μία από τους τέσσερις παραγωγούς της ταινίας, μαζί με τον δημοσιογράφο και σεναριογράφο Μαρκ Μπόουλ, τον χρηματοδότη Νικολά Σαρτιέ και τον Γκρεγκ Σάπιρο.
Ο Σαρτιέ αποκλείσθηκε από την τελετή απονομής των Όσκαρ, επειδή παρέβη τους κανονισμούς της διαδικασίας στέλνοντας ηλεκτρονικά μηνύματα για λογαριασμό της ταινίας στους εκλέκτορες. 

Η αργεντίνικη ταινία «Το μυστικό στα μάτια της» βραβεύθηκε με το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας στην τελετή απονομής των αριστείων της Αμερικανικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας.
Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία ενός συνταξιούχου εισαγγελέα τον οποίο βασανίζει μία παλαιά υπόθεση βιασμού μετά φόνου, της οποίας τον δράστη επιχειρεί να ανακαλύψει. 

Ο Μάρκ Μπόουλ, για την ταινία «The hurt locker» και ο Τζέφρι Φλέτσερ, για τη «Μονάκριβη», βραβεύθηκαν με τα βραβεία Όσκαρ Πρωτότυπου και Διασκευασμένου Σεναρίου αντίστοιχα, κατά τη σημερινή τελετή απονομής των διάσημων αριστείων της Αμερικανικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας.
Ο αμερικανός δημοσιογράφος Μαρκ Μπόουλ έγραψε το σενάριο της ταινίας μετά από πολύμηνη εμπειρία του σε μονάδα εξουδετέρωσης ναρκών του αμερικανικού στρατού. Ο Φλέτσερ διακρίθηκε για τη διασκευή του βιβλίου Push της νεοϋορκέζας ποιήτριας Σαπφάιρ, το οποίο απέδωσε στην ταινία «Μονάκριβη», για την οποία ήδη τιμήθηκε με Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου η Μονίκ. 

Στον αυστριακό ηθοποιό Κρίστοφ Βαλτζ απονεμήθηκε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, για την ερμηνεία του μοχθηρού Ναζιστή αξιωματικού Χανς Λάντα στην ταινία «Άδωξοι μπάσταρδοι», κατά την 82η τελετή της απονομής των βραβείων της Κινηματογραφικής Ακαδημίας των ΗΠΑ.
Ο Βαλτζ, στο ντεμπούτο του σε ρόλο του Χόλιγουντ, θεωρείτο ευρέως ως ο επικρατέστερος για το Όσκαρ, καθώς είχε σαρώσει τα βραβεία στα διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ πριν την απονομή. 

Παράλληλα, η τρισδιάστατη ταινία «Ψηλά στον Ουρανό» ψηφίσθηκε και παρέλαβε το βραβείο Όσκαρ για την Καλλίτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων, στην τελετή απονομής.
Η ταινία του σκηνοθέτη Πιτ Ντόκτερ αφηγείται τις περιπέτειες ενός γέρου κι ενός παιδιού που πετούν με ένα σπίτι δεμένο σε αερόστατο.

Στη Μονίκ απονεμήθηκε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της ως μητέρας στην ταινία «Μονάκριβη», κατά την τελετή απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Η Μονίκ, που είναι ιδιαίτερα γνωστή για τους κωμικούς ρόλους της και την τηλεοπτική της παρουσία, φερόταν ως η επικρατέστερη για το κινηματογραφικό αριστείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: